Vitejia regilor Daciei: cum i-a inspaimantat Cotiso pe romani si ce pedepse umilitoare a dat Oroles dacilor invinsi

Vitejia regilor Daciei: cum i-a inspaimantat Cotiso pe romani si ce pedepse umilitoare a dat Oroles dacilor invinsi

"Ajungand in fruntea neamului sau, care era istovit de razboaie dese, getul Burebista i-a inaltat atat de mult prin exercitii, abtinere de la vin si prin ascultare fata de porunci, incat in cativa ani a faurit un stat puternic si a supus getilor cea mai mare parte din populatiile vecine. demostrindu-le teoria celor douasprezece semne ale zodiacului, le-a aratat mersul planetelor si toate secretele astronomice si cum creste si scade orbita lunii si cu cat globul de foc al soarelui intrece masura globului pamantesc si le-a expus sub ce nume si sub ce semne cele trei sute si patruzeci si sase de stele trec in drumul lor cel repede de la rasarit pana la apus spre a se apropia sau departa de polul ceresc", informa Iordanes, in Getica. De asemenea, fura pregatite doua ospete: pentru acei macedoneni, Dromichaites rindui tot felul de mancaruri alese, servite pe o masa de argint, iar tracilor le dadu sa manince zarzavaturi si carne, dar pregatite cu masura, asezindu-le pe niste tablite de lemn, care tineau loc de masa. In cele din urma, puse sa le toarne macedonenilor vin in cupe de argint si de aur, pe cata vreme el si tracii lui beau vinul in pahare de corn si de lemn, asa cum obinuiesc getii. Atunci - zise Dromichaites - de ce ai lasat acasa atatea deprinderi, un trai cat se poate de ademenitor si o domnie plina de straluciri si te-a cuprins dorinta sa vii la niste barbari, care au o viata de salbatici, locuiesc intr-o tara bantuita de geruri si n-au parte de roade ingrijite?

acum 59 luni (17 Sep 2015)

O serie de marturii istorice ii prezinta pe liderii poporului dac in impostaze iesite din comun. Decebal era temut pentru iscusinta sa in lupta, Burebista a transformat regatul dac intr-o forta de temut, Deceneu era privit ca un zeu, iar Domichete ii uimea pe antici prin marinimia si intelepciunea sa. si este considerat de istorici drept intemeietorul statului dac si omul care a reusit sa uneasca sub stapanirea sa triburile care locuiau pe actualul teritoriu al Romaniei. "Ajungand in fruntea neamului sau, care era istovit de razboaie dese, getul Burebista i-a inaltat atat de mult prin exercitii, abtinere de la vin si prin ascultare fata de porunci, incat in cativa ani a faurit un stat puternic si a supus getilor cea mai mare parte din populatiile vecine. Ba inca a ajuns sa fie temut si de romani", afirma istoricul antic Strabon, in Geografia, potrivit autorilor volumului "Izvoare privind istoria Romaniei", (Editura Academiei RPR, 1964). Burebista a fost inlaturat insa, potrivit istoricilor, de aristocratia nemultumita de cresterea puterii acestuia. Neamul getilor, care se inaltase atat de mult sub Burebista, a decazut apoi cu totul din pricina dezbinarilor launtrice si din pricina romanilor", scria Strabon. Fusese descris de istoricul antic Strabon drept "un sarlatan care ratacise multa vreme prin Egipt, invatand acolo unele semne de prorocire, datorita carora sustinea ca talmaceste vointa zeilor. Ba inca de un timp fusese socotit si zeu, asa cum am aratat cand am vorbit despre Zamolxis".

"Ei socoteau ca noroc si castig, drept unica lor dorinta, indeplinirea in orice chip a lucrurilor pe care le sfatuia indrumatorul lor Deceneu, judecind ca este folositor sa realizeze aceasta", sustinea Iordanes.

"El i-a invatat etica, dezvatandu-i de obiceiurile lor barbare, i-a instruit in stiintele fizicii, facindu-i sa traiasca conform legilor naturii; demostrindu-le teoria celor douasprezece semne ale zodiacului, le-a ar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro