Vitalie Calugareanu: Romania si UE transmit semnale diametral opuse in legatura cu framantarile politice de la Chisinau | ANALIZA DW

La mai putin de doua ore de la declaratiile facute de Tudose la Chisinau, inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, si comisarul european pentru politica de vecinatate si negocieri de extindere, Johannes Hahn, au difuzat o declaratie comuna in care critica dur actiunile regimului de la Chisinau: "Desi schimbarea sistemului electoral este o decizie suverana a statului, Uniunea Europeana crede cu tarie ca orice modificare a sistemului electoral trebuie sa intareasca democratia, sa se bazeze pe consens larg intre fortele politice si sa fie precedata de o consultare reala a societatii civile", se arata in declaratia citata.

acum 62 luni (23 Jul 2017)

Mesajul transmis de premierul Mihai Tudose la Chisinau este opus fata pozitia Uniunii Europene, privind trecerea la sistemul electoral mixt, arata jurnalistul Vitalie Calugareanu, intr-o analiza pentru Deutsche Welle.

"Vizita premierul roman la Chisinau (prima vizita a lui Mihai Tudose in calitate de premier) a fost umbrita de protestele zgomotoase ale cetatenilor moldoveni, care se opun instituirii sistemului electoral mixt votat joi - o initiativa a presedintelui pro-rus Igor Dodon, sustinuta de PDM, care controleaza momentan guvernul. Jurnalistul mai arata ca, prin discursul pe care l-a sustinut in timpul vizitei din Republica Moldova, "premierul Mihai Tudose a incercat sa justifice votul guvernarii oligarhice de la Chisinau in favoarea trecerii la sistemul electoral mixt".

La mai putin de doua ore de la declaratiile facute de Tudose la Chisinau, inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, si comisarul european pentru politica de vecinatate si negocieri de extindere, Johannes Hahn, au difuzat o declaratie comuna in care critica dur actiunile regimului de la Chisinau: "Desi schimbarea sistemului electoral este o decizie suverana a statului, Uniunea Europeana crede cu tarie ca orice modificare a sistemului electoral trebuie sa intareasca democratia, sa se bazeze pe consens larg intre fortele politice si sa fie precedata de o consultare reala a societatii civile", se arata in declaratia citata. El a condamnat sfidarea recomandarilor Comisiei de la Venetia de catre Parlamentul de la Chisinau si a cerul Comisiei Europene sa suspende finantarea Moldovei si sa reevalueze Acordul de Asociere Republica Moldova - UE. Vicepresedintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, Siegfried Muresan, a atentionat ca, prin votul de joi, "Parlamentul Republicii Moldova, cei 74 de pioni parlamentari au sacrificat viitorul cetatenilor Republicii Moldova". Citeste si: Mihai Tudose, la Chi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro