Vitalie Calugareanu: Moldova intra intr-o zona de turbulente. "Peste cel mult 9 luni, Dodon va fi altul!" | ANALIZA DW

In opinia sa, "președintele Republicii Moldova, indiferent de zona politică de pe care ajunge in principala funcție in stat, trebuie să susțină tranșant procesul de evacuare a armatei ruse, staționate ilegal in stanga Nistrului și să fie mai temperat in relațiile cu liderii separatiști de la Tiraspol, precum și in intențiile de a federaliza Republica Moldova". Intr-un interviu pentru "Ziarul Național", fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, a subliniat că președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, recurge la "teze sovietice" in discursul său public, iar acest lucru s-ar face cu acordul "unor centre de putere" din țară, preocupate intre timp să-și legalizeze capitalurile de proveniență ilegală: "La auzul unor inepții cosmice din partea unui politician recent ales in cea mai inaltă funcție in stat te intrebi dacă acesta ințelege ori nu că va jura, mai devreme sau mai tarziu, pe textul Constituției Republicii Moldova, in care sunt scrise negru pe alb niște principii fundamentale pentru acest stat, cum ar fi faptul că "teritoriul statului este inalienabil, suveran, unitar, indivizibil și independent" și că "nicio dictatură nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului. Potrivit președintelui boardului Centrului de Studii Strategice de la Kiev, Pavlo Zhovnirenko, după ce va accede de facto in funcția de președinte și va ințelege "cat de murdar acționează Rusia lui Putin in această regiune, Igor Dodon iși va tempera dragostea față de Rusia și retorica pro-separatistă": "Nu vă faceți griji!

acum 69 luni (22 Dec 2016)

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu subliniază, intr-o analiză pentru publicaţia Deutsche Welle, faptul că, inainte de a-şi depune jurămantul de preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a reuşit să irite o parte din electorat, făcand declarații anti-constituționale, in favoarea regimului separatist pro-rus din Transnistria.

Acesta l-a felicitat pe noul șef al grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, cu ocazia victoriei la recentele "alegeri prezidențiale" din autoproclamata "rmn" (alegeri nerecunoscute de nimeni) și a declarat, intr-un interviu pentru "Rossia Today", că "Moldova trebuie să-și ceară scuze de la Transnistria pentru războiul din 1992". De asemenea, Dodon a rugat Rusia "să facă mai mult pentru a stopa romanizarea tinerilor moldoveni (prin oferirea burselor de studii de către Romania), inclusiv prin oferirea unui număr mai mare de burse in Rusia pentru tinerii din Republica Moldova".

Nici un oficial de la Chișinău nu a reacționat timp de aproape o săptămană. Abia miercuri, președintele incă in funcție, Nicolae Timofti, a declarat că "Moldova nu are pentru ce să-și ceară scuze de la un regim separatist".

Președintele Timofti a calificat declarația lui Dodon ca fiind "sfidătoare la adresa combatanților războiului de pe Nistru": "Care a fost vina Chișinăului că la 2 martie 1992, cand Republica Moldova primea statut de stat membru al ONU, forțele separatiste au atacat posturile de poliție de pe malul estic al Nistrului? In cele patru luni de lupte, care s-au dat pe platourile de la Cocieri, Coșnița și Tighina s-a vărsat mult sange pentru apărarea independenței naționale și a integrității teritoriale.

In opinia sa, "președintele Republicii Moldova, indiferent de zona politică de pe care ajunge in principala funcție in stat, trebuie să susțină tranșant procesul de evacuare a armatei ruse, staționate ilegal in stanga Nistrului și să fie mai ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro