Vitalie Calugareanu: Dodon si Plahotniuc pregatesc inghetarea relatiilor cu UE | COMENTARIU DW

Potrivit directorului de programe din cadrul Institutului de Politici Publice de la Chișinău, Oazu Nantoi, "Dodon a fost delegat de Plahotniuc atat la Moscova, cat şi la Bruxelles pentru a pregăti ingheţarea relaţiilor cu UE": "Starea de stat captiv este incompatibilă, in genere, cu noţiunea de stat de drept, nemaivorbind de reforme pro-europene sau implementarea Acordului de Asociere, deoarece Acordul este nu numai calibrarea castraveţilor pentru a fi vanduţi… Este vorba, in primul rand, de funcţionarea instituţiilor unui stat de drept, respectarea drepturilor omului, independenţa mass-media, etc", lucruri care, in opinia lui Nantoi, sunt călcate in picioare momentan de guvernarea oligarhică de la Chișinău.

acum 30 luni (21 Feb 2017)

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu comentează, pentru publicaţia Deutsche Welle, că intalnirea dintre preşedintele Republicii Moldova, cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip, i-a oferit președintelui pro-rus audiența dorită pentru lansarea unui nou artificiu electoral. Andrian Candu a spus că a primit de la Igor Dodon un proiect de acord pe care intenționează să-l semneze președintele, a menționat că acest proiect "nu produce efecte juridice", dar a precizat că va reveni la acest subiect.

Filip, Candu și Dodon au recunoscut că au viziuni diametral opuse asupra beneficiilor oferite de Acordul de Asociere cu UE, amendarea Constituției in sensul abilitării șefului statului cu dreptul de a dizolva Parlamentul (solicitare venită din partea lui Igor Dodon), provocarea alegerilor parlamentare anticipate, anularea legii prin care miliardul de dolari furat din sistemul bancar a fost pus pe spatele poporului și asupra deciziei privind deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chișinău.

In ceea ce privește deschiderea Oficiului NATO la Chișinău, Igor Dodon a reiterat că, in viziunea sa, "aceasta este o provocare" și a amenințat că, dacă acest oficiu va fi deschis, "noi il vom inchide", sugerand că va face acest lucru cu ajutorul majorității parlamentare socialiste care va rezulta din următoarele alegeri parlamentare. In zadar șeful legislativului a incercat să-i explice că "oficiul NATO va fi unul civil, ca o ambasadă" și că "acesta nu va afecta in nici un fel neutralitatea Republicii Moldova". Igor Dodon a spus că poziția sa referitoare la Oficiul NATO este una principială, la care nu va renunța.

Andrian Candu a mai spus că guvernarea rămane fidelă vectorului european, aceasta insemnand o dezvoltare rapidă și calitativă, soluții pentru consolidarea instituțiilor statului, justiție independentă, securitate asigurată și educație de calitate.

Acest... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro