Visul unui tanar pianist roman care si-a uimit profesorii: "Sa deschid o scoala pentru copiii talentati, dar saraci"

Visul unui tanar pianist roman care si-a uimit profesorii:

"Vreau sa invat de la cel mai bun" Octavian Renea a inceput sa studieze pianul la varsta de 6 ani cu profesoara Adela Stoica, apoi a continuat cu profesoara Viorica Nitu pana la incheierea liceului. Intr-una dintre vizitele sale acasa, la Constanta, prima sa profesoara l-a invitat sa impartaseasca din experienta sa elevilor de la Colegiul de Arte. De la interpret, la profesor In luna februarie, cei mai buni elevi-pianisti au studiat la cursul de maiestrie interpretativa cu "colegul" lor mai mare. Si este nevoie de profesori care sa aiba forta de a te ghida si de a te lasa sa se dezvolti. In paralel a lucrat cu profesorul Horia Cristian de la Conservatorul de Muzica din Brasov si cu maestrul Walter Krafft de la Munchener Musikseminar din Munchen.

acum 65 luni (25 Feb 2015)

Pe vremea cand romanii cumparau masini, case si terenuri, parintii lui Octavian au cumparat un pian. Dupa ce a invatat sa citeasca, copilul afla ca un manunchi de opt note muzicale fac o octava, iar el, Octavian, le poate canta cu usurinta.

Inscris la Colegiul National de Arte Regina Maria din Constanta, Octavian Renea a fost un elev-minune al scolii muzicale. Peste ani, tanarul ajuns profesor de pian in Munchen s-a intors in scoala sa de la Constanta. A fost invitat, chiar de dascalii care l-au format, sa tina elevilor un curs de maiestrie interpretativa.

"Vreau sa invat de la cel mai bun"

Octavian Renea a inceput sa studieze pianul la varsta de 6 ani cu profesoara Adela Stoica, apoi a continuat cu profesoara Viorica Nitu pana la incheierea liceului. Talentul sau a ramas un reper impresionant pentru dascalii care continua sa-l dea exemplu, la multi ani de la absolvire.

"Cand au simtit ca am depasit un anumit nivel, profesorii mi-au spus sa merg mai departe, ca ei m-au invatat tot ce stiu. Avand incurajarea lor, am fost admis la Conservatorul din Munchen si am cerut cu aplomb sa fiu repartizat la clasa celui mai sever profesor. M-a pus totusi sa dau testarea, probabil mai mult ca sa se convinga ca voi fi respins.

Sansa pedagogiei

Cu o munca asidua, cu fortarea continua a limitelor, chiar mai mult decat i-o cereau profesorii sai, pianistul a fost nevoit la un moment dat sa faca un repaus al mainilor, din cauza unei tendinite. "Nu eram atras neaparat de ideea de a preda, dar am zis sa trec si prin acest modul. Pe langa activitatea concertistica, Octavian Renea este profesor de pian la doua scoli din Munchen, una de stat si una particulara. Intr-una dintre vizitele sale acasa, la Constanta, prima sa profesoara l-a invitat sa impartaseasca din experienta sa elevilor de la Colegiul de Arte.

De la interpret, la profesor

In luna februarie, cei mai... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro