Visul unui olimpic la matematica: "Sa-mi fac mama fericita". Femeia castiga salariul minim pe economie

Visul unui olimpic la matematica:

La Olimpiada Nationala de Matematica a obtinut medalie de bronz, la Concursul de Matematica Magister-UNESCO a castigat locul I, la Concursul de Matematica "N.N. Acum la liceu il am la clasa pe profesorul Nelu Chichirim, alaturi de care am reusit sa ma calific la prima mea olimpiada nationala si care a reusit sa-mi insufle mai multa responsabilitate pentru ceea ce fac, ajutandu-ma sa lucrez la defectele mele si sa fiu mai riguros in rezolvari. Decanul de la Facultatea de Matematica-Informatica din cadrul Universitatii Ovidius Constanta l-a chemat la pregatire la Centrul Judetean de Excelenta in Matematica, pentru elevii de clasele a XI-a si a XII-a, iar Asociatia Elevilor din Constanta a organizat o actiune prin care fondurile obtinute din vanzarea ad-hoc a cartii editate de emisiunea TV "Starea Natiei" au mers la el.

acum 63 luni (17 Jun 2017)

Elev de exceptie al Romaniei, Adelin Stanca se pregateste sa incheie clasa a X-a cu un palmares remarcabil. In anul scolar care este pe sfarsite, liceanul din Constanta a fost premiat la toate competitiile nationale de matematica la care a participat. La Olimpiada Nationala de Matematica a obtinut medalie de bronz, la Concursul de Matematica Magister-UNESCO a castigat locul I, la Concursul de Matematica "N.N. Mihaileanu" (Constanta) a luat premiul al III-lea, iar la Concursul de Matematica "Laurentiu Panaitopol" (Tulcea) a primit mentiune.

A fost un an obisnuit pentru Adelin Stanca, elev la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta, care din clasa a V-a este laureat al olimpiadelor de romana si de matematica. Ce este neobisnuit: olimpicul cu care Romania se mandreste are un unic sustinator in familie, pe mama sa, Georgeta, care lucreaza ca agent de paza pentru salariul minim pe economie. Cum sa cresti in lipsuri fara sa renunti la tine

"Pana la moartea tatalui meu, situatia familiei mele a fost una obisnuita, ca a majoritatii oamenilor. Mama mea lucreaza ca agent de paza si castiga salariul minim pe economie", dezvaluie Adelin Stanca.

Sa cresti acceptand lipsurile materiale, pe langa pierderea tatalui, te maturizeaza inainte de vreme. "Au existat momente in care am constientizat ca nu voi putea sa-mi cumpar toate cartile de care am nevoie, ca nu voi putea sa ma intalnesc cu colegii in diverse locuri sau ca nu voi putea merge in tabere, excursii sau calatorii. Dar mama a incercat intotdeauna sa ma protejeze de astfel de situatii. In acelasi timp, nici eu nu mi-am dorit mai mult decat strict ce imi trebuia la acel moment", este destainuirea adolescentului de 16 ani. Imi pareau mistere ce trebuie elucidate, iar pentru rezolvarea lor aveam nevoie de un rationament corect. Ma bucuram nespus de mult cand reuseam sa le rezolv", relateaza olimpicul. Lectia invatata

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro