Virusul Ebola a facut peste 6.900 de victime, cele mai multe in vestul Africii

Virusul Ebola a facut peste 6.900 de victime, cele mai multe in vestul Africii

Cel mai recent caz care a pus autoritatile pe jar a fost cel al unui barbat de 60 de ani, recent intors din Nigeria, tara care pe 19 octombrie a fost scoasa din zona endemica, dat fiind faptul ca timp de 42 de zile nu a inregistrat niciun caz nou de imbolnavire. In urma testelor minutioase facute de medicii de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, Ministerul Sanatatii a informat ca barbatul din Constanta nu sufera de febra hemoragica, boala care a facut deja 5.000 de decese la nivel mondial, ci de malarie, o patologie care are simptome comune cu Ebola. Citeste si: CE solicita statelor membre UE mobilizarea a 5.000 de medici pentru combaterea epidemiei de Ebola care a cauzat 5689 de morti Comisia Europeana a inceput un tur al capitalelor europene pentru a solicita un efort suplimentar in vederea combaterii epidemiei de Ebola in Africa, care ar putea include si mobilizarea a 5.000 de medici si a "mii de ingrijitori", a anuntat o sursa europeana.

acum 115 luni (18 Dec 2014)

Mai exact, OMS arata ca doar pe 14 decembrie, 18.569 de persoane au contractat virusul mortal in trei dintre tarile cele mai afectate, Guineea, Liberia si Sierra Leone, si 6.900 au murit. De la inceputul anului 2013, peste 18.600 de persoane au fost contaminate si 6.915 au murit.

Cazurile de malarie, la cote alarmante

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sustin ca ar fi crescut numarul de cazuri de malarie din cele trei tari afectate de Ebola - Guineea Ecuatoriala, Liberia si Sierra Leone.

"Nu stim si nici nu putem sti numarul cazurilor de malarie in actuala situatie, dar avand in vedere starea serviciilor medicale si teama populatiei, putem crede ca au existat mai multe cazuri de relaxare a masurilor de prevenire din cauza carora persoanele infectate nu au putut fi tratate", a declarat doctorul Pedro Alonso, directorul Global Malaria Programme, citat de Agerpres.

Acesta a spus ca in 2013 au fost inregistrate in total 6,6 milioane de cazuri si 20.000 de morti din cauza malariei. In prezent, majoritatea centrelor de tratament pentru malarie din aceste tari sunt inchise, iar controalele externe ale pacientilor s-au redus la "o fractiune din ceea ce reprezentau inainte de criza", noteaza OMS.

Alaturi de tuberculoza si HIV/SIDA, si, mai nou, Ebola, malaria face parte din categoria bolilor considerate prioritare de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, deoarece face foarte multe victime.

Patru suspiciuni de Ebola in Romania

In trei dintre cazuri, a fost vorba de malarie. Cel mai recent caz care a pus autoritatile pe jar a fost cel al unui barbat de 60 de ani, recent intors din Nigeria, tara care pe 19 octombrie a fost scoasa din zona endemica, dat fiind faptul ca timp de 42 de zile nu a inregistrat niciun caz nou de imbolnavire.

In urma testelor minutioase facute de medicii de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro