Violul de la Vaslui, un monstru media care se hraneste de la sine

De ani buni televiziunile fac vedete din oameni care nu au alta calitate decat aceea ca apar la televizor si tinerii fara calitati si fara educatie, dar care sunt mai perspicace decat credem, au invatat foarte rapid aceasta lectie, asa cum cei cu un deceniu inaintea lor au invatat ca nu ai nevoie de scoala ca sa parvii, dupa cum a dovedit modelul de succes (tot Pro TV) Gigi Becali. In alte parti mai civilizate ale lumii, bunaoara, nu s-ar fi facut petitii stupide, care nu inseamna nimic, ci ar fi existat ONG-uri care ar fi oferit asistenta victimei, pentru ca victima ar trebui sa fie principala preocupare, atat din punct de vedere juridic, cat si din punctul de vedere al administrarii relatiilor cu mass-media, nu doar consiliere psihologica si alte lucruri fara valoare practica.

acum 108 luni (23 Jul 2015)

Scandalul violului de la Vaslui este despre un singur lucru: notorietatea cu orice pret, in conditii de totala amoralitate. Este un monstru care se hraneste cu rating-uri si "like"-uri si pentru care Binele si Dreptatea nu exista.

Operatiunea "Mania lui Dumnezeu" a fost un act de razbunare pura prin care Mossadul a identificat si ucis asasinii celor 11 sportivi israelieni din atentatul comis de gruparea Septembrie Negru (Organizatia pentru Eliberarea Palestinei) la Jocurile Olimpice de la München din 1972. Operatiunea a durat multi ani si a fost purtata in secret si cu multe erori, dupa cum descrie destul de corect filmul lui Spielberg, Münich, dar a fost dusa pana la sfarsit. Nu mi-ar pasa de deciziile Tribunalului Vaslui, pentru ca stiu ca tribunalele sunt corupte, iar statul la fel de corupt. Nu mi-ar pasa de reactia "comunitatii" si nici de publicitatea cazului. In alte parti ale lumii apar frecvent stiri despre violatori de copii care, scapati din neglijenta voita sau nu in mijlocul celorlalti condamnati, sfarsesc torturati si ucisi in inchisoare.

Dar cazul de la Vaslui nu este despre razbunare si "mania lui Dumnezeu". Este, mai degraba, despre ceea ce cantau baietii de la "Fara Zahar" inca de acum mai bine de zece ani in piesa "De la Sate". Despre combinatia toxica intre violenta rurala (in special din Moldova, in special din zona Vasluiului) si fascinatia notorietatii publice oferite de mass-media. Si acum zece ani, si astazi, principalul actor media este Pro TV, care nu este la prima performanta de acest fel, fiind, probabil, singura televiziune din lumea civilizata care si-a permis sa filmeze o familie in timp ce reporterul anunta moartea unui membru. De ani buni televiziunile fac vedete din oameni care nu au alta calitate decat aceea ca apar la televizor si tinerii fara calitati si fara educatie, dar care sunt mai perspicace decat credem, au invatat foarte rapid aceasta lectie, asa cum cei cu un deceniu inaintea lor au invatat ca nu ai ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro