Violente in Scotia: Politia a intervenit pentru a separa grupuri pro si anti-independenta in Glasgow

Violente in Scotia: Politia a intervenit pentru a separa grupuri pro si anti-independenta in Glasgow

Agentii, unii dintre ei calare, s-au asezat in formatie pentru a separa un grup mare de oameni care fluturau drapelul Marii Britanii de un alt grup de sustinatori ai independentei Scotiei, reuniti in George Square, piata situata in centrul orasului Glasgow. Reporterul Cameron Buttle, de la BBC Scotland, aflat la fata locului, a declarat ca respectivele confruntari au inceput vineri seara, la scurt timp dupa lansarea de petarde si a unui atac "coordonat" dinspre tabara unionista, care canta Rule Britannia, un vechi cantec patriotic britanic.

acum 56 luni (20 Sep 2014)

Agentii, unii dintre ei calare, s-au asezat in formatie pentru a separa un grup mare de oameni care fluturau drapelul Marii Britanii de un alt grup de sustinatori ai independentei Scotiei, reuniti in George Square, piata situata in centrul orasului Glasgow. Problemele au inceput cand unionistii au aruncat o petarda si au pornit la atac.

Reporterul Cameron Buttle, de la BBC Scotland, aflat la fata locului, a declarat ca respectivele confruntari au inceput vineri seara, la scurt timp dupa lansarea de petarde si a unui atac "coordonat" dinspre tabara unionista, care canta Rule Britannia, un vechi cantec patriotic britanic.

O purtatoare de cuvant a politiei locale a declarat ca in fiecare tabara erau cate 100 de oameni, dar ca, desi s-au produs "tulburari minore", agentii le-au facut fata cu brio. Pe retelele sociale a circulat informatia potrivit careia un sustinator al independentei Scotiei ar fi fost injunghiat in George Square, dar politia a anuntat ca nu s-a facut nicio reclamatie in acest sens.

Nici informatiile potrivit carora la birourile publicatiei Glasgow Herald ar fi izbucnit un incendiu pe fondul tulburarilor dintre cele doua tabere nu au fost adevarate. "A existat, intr-adevar, un incendiu in exteriorul birourilor noastre, dar nu exista nicio dovada care sa faca legatura (intre acest incendiu) si batausii unionisti prezenti in oras", a anuntat ziarul, intr-o postare pe contul sau de Twitter. Mai multi oameni infasurati in drapelul britanic au parasit ulterior zona si au inceput sa se reverse pe strazile adiacente, iar politia i-a urmat. Dupa orele locale 21:00, multimea a inceput sa se imprastie, insa in piata au ramas totusi grupuri mai mici de persoane, dar si politisti, inclusiv cei calare.

Liderul laburistilor scotieni, Johann Lamont, a declarat, potrivit EFE, ca ordinea a fost restabilita "imediat ce acest lucru a fost cu putinta", iar lidera conservatoare Ruth Davidson a spus ca nu vrea "sa vada scene de acest tip pe s... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro