Violenta in scoala. E mai grav decat ne inchipuim

Violenta in scoala. E mai grav decat ne inchipuim

Odata cu maturizarea fizica si sexuala, in perioada de adolescenta (aproximativ intre 12 si 21 ani), agresivitatea si combativitatea lor are de acum un impact real, ei se pot implica in acte de delincventa, aplica procedee de teroare psihologica asupra altor semeni, agreseaza fizic, pot cauza traume grave si, in general, sunt apti sa fie antrenati in campanii razboinice serioase. De altfel, nu este surprinzator sa descoperim ca si la primatele contemporane exista agresiuni de tip "bullying", uneori foarte dure, cu scop de afirmare ierarhica si de mentinere a ordinii sociale in grup. Este important de subliniat ca tinerii pot manifesta un grad inalt de agresivitate indiferent de mediul social din care provin - e destul sa se produca formarea unor grupuri de adolescenti, lipsiti de supravegherea parintilor sau adultilor, ca sa apara riscurile comiterii unor acte violente din partea acestor grupuri. O cercetare sociologica longitudinala (de sase ani) efectuata asupra unui esantion din 1000 de copii candieni (cu varstele de la 2 la 11 ani) a dezvaluit ca agresivitatea este o trasatura neuniform distribuita, adica gradul de agresivitate variaza de la un copil la altul.

acum 75 luni (5 Jan 2015)

>

Comportamentul agresiv a evoluat ca parte a strategiei reproductive a barbatilor, deci nu ar trebui sa ne surprinda ca cel mai inalt grad de agresivitate le este propriu barbatilor tineri, adolescentilor, care se afla in perioada maximei activitati sexuale. Daca aruncam o privire asupra jocurilor si jucariilor preferate de baieti inca din primii ani de scoala, vom descoperi ca o buna parte dintre ele au conexiune cu simularea vanatorii, a razboiului si a luptei. O confirma atat numeroasele date statistice, care indica o mai mare incidenta a cazurilor de violenta in randul tinerilor, cat si simpla constatare a faptului ca majoritatea razboaielor si a conflictelor au fost organizate cu participarea preponderenta a persoanelor fizic active, dupa cum relateaza si cele mai vechi manuscrise istorice. Criminologii observasera si ei ca media varstei la care barbatii comit cel mai des infractiuni se afla in proximitatea celei de 20 de ani si acest aspect comportamental este practic invariabil la toate culturile si in toate perioadele istorice.

Cu toate ca manifestarea agresivitatii isi atinge apogeul in adolescenta si in perioada tineretii, oamenii incep sa-si demonstreze primele trasaturi agresive de la o varsta mult mai timpurie. Deja la varsta de 2-4 ani pot fi identificate manifestari vadite de comportament agresiv, inainte ca respectivii copii sa fi preluat vreun model social de la parintii lor. Prescolarii si minorii se implica mai des decat oricine in tot felul de jocuri ce presupun lovituri, ciocniri, atitudini combative si manifesta, per ansamblu, o hiperactivitate debordanta.

Agresiunile copiilor mici nu sunt insa intr-atat de daunatoare incat sa trezeasca ingrijorarea adultilor, de aceea acesti minori nu par a fi agresivi in intelesul deplin al cuvantului. La aceasta varsta, primele semne ale comportamentului agresiv sunt de regula trecute cu vederea (si astfel, adeseori, se pierde o etapa prielnica pentru educarea adecvata a copii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro