Vinoteca Husi, "Mecca" degustatorilor de vinuri: Veni, vini, viciu!

Ea constituie si astazi, la mai bine de un secol de la infiintare, un punct de atractie special al Romaniei - locul unde si-au dat intalnire de-a lungul anilor cele mai de seama personalitati ale tarii, de la Iorga si Enescu, in trecut, la Liviu Ciulei, cu ani in urma, ori Sofia Vicoveanca, in zilele noastre. Vinoteca unicat Considerat de multi dintre oamenii de litere pe care i-a avut Romania drept o adevarata "institutie culturala" a tarii, locul, apreciat de acestia drept "unul sfant", a fost vizitat de artistii atrasi de colectia de vinuri vechi deosebit de valoroasa a vinotecii. "Pentru faptul ca Husiul l-a dat pe omul de stat Mihai Ralea, care a sprijinit Liceul Agricol local, dar si datorita faptului ca eu insumi am insistat in deceniile regimului comunist - si Popescu-Neveanu este exemplul de oficialitate a vremii care m-a sprijinit cel mai mult - sa se continue traditia colectionarii de esantioane de vin din toate colturile tarii, am reusit sa realizam o colectie cum nu mai este la un alt liceu sau vinoteca din Romania", ne-a spus profesorul Avram D.

acum 37 luni (1 Jul 2017)

Husiul a fost si este si astazi un renumit centru vini-viticol al tarii, loc de pelerinaj pentru personalitatile tarii, de-a lungul anilor. Podgorenii huseni sunt mandri cu realizarile lor, efectuate de-a lungul anilor, cu faptul ca Husii sunt o podgorie recunoscuta, de care a aflat tot romanul, cu o istorie incarcata, ce incepe timpuriu in istoria podgoriilor romanesti. La Husi exista chiar un muzeu al viei si vinului, in care se gasesc forme de vita de vie, adevarate opere ale naturii.

Bazele vinotecii fostei "scoli de viticultura, oenologie si dogarie" a Husilor au fost puse in 1909. Ea constituie si astazi, la mai bine de un secol de la infiintare, un punct de atractie special al Romaniei - locul unde si-au dat intalnire de-a lungul anilor cele mai de seama personalitati ale tarii, de la Iorga si Enescu, in trecut, la Liviu Ciulei, cu ani in urma, ori Sofia Vicoveanca, in zilele noastre.

Vinoteca, ce pastreaza peste 30.000 de sticle pline cu minunate licori, a fost locul ce l-a inspirat pe Pastorel Teodoreanu sa-i dedice, in timp ce o admira, in 1927, un "crez" al vinotecilor si degustatorilor, crez ce a fost scris pe peretii acestui lacas cu "bauturi divine". E fortificat de miile de vrejuri aurii de vita de vie. "Trenuletul cu care m-am luat la intrecere, depasindu-l, faimosul trenulet Crasna-Husi, a carui sosire e un eveniment", dupa cum il zugravea Bru-nea-Fox in reportajele din anii ’30, acum e doar o amintire: a fost desfiintat de cativa ani. Scapata de sub platosa imbietoare a acestuia, crosetand maiestuos plapuma ruginie ce inconjoara targul, locomotiva se oprea pufaind din toti rarunchii in fluiere si tignale in luxoasa, dar minuscula pana mai ieri, gara a "orasului dintre vii", cum mai este cunoscuta urbea cu pricina.

Targul Trasnitilor

Calatorii agatati de bou-vagoane coborau bucurosi ca au ajuns, in sfarsit, in "Targul Trasnitilor", un targ nu cu mult diferit de cel zugravit cu umor in celebra carte de unul ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro