Viitorul procuror general va fi desemnat maine

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, ii intervieveaza, marti, pe candidatii la functia de procuror general al Romaniei, iar pentru ocuparea acestei functii s-au inscris procurorii Oana Schmidt-Haineala (membru al Consiliului Superior al Magistraturii), Codrut Olaru (adjunct al procurorului general al Romaniei), Augustin Lazar (procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia) si Gheorghe Ivan (procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie).

acum 70 luni (22 Mar 2016)

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, ii intervieveaza, marti, pe candidatii la functia de procuror general al Romaniei, iar pentru ocuparea acestei functii s-au inscris procurorii Oana Schmidt-Haineala (membru al Consiliului Superior al Magistraturii), Codrut Olaru (adjunct al procurorului general al Romaniei), Augustin Lazar (procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia) si Gheorghe Ivan (procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie). Interviul consta in intrebari legate de proiectul de management al procurorului desemnat de ministru, de performantele ca magistrat, de rezolvarea unor situatii ipotetice.

Procurorul general trebuie:

• sa aiba vechimea obligatorie in magistratura de 10 ani;

• sa aiba capacitati manageriale si de gestionare a situatiilor de criza.

Functia de procuror general al Romaniei a ramas vacanta dupa ce Tiberiu Nitu si-a dat demisia, in februarie, ca urmare a implicarii in scandalul privind folosirea ilegala a coloanelor oficiale, alaturi de fostul vicepremier Gabriel Oprea.

Care sunt performantele candidatilor

Oana Schmidt-Haineala, procuror la Parchetul Tribunalului Brasov, membru ales al CSM, a devenit cunoscuta opiniei publice in 2012, cand, in calitate de vicepresedinte al acestui organism, a condamnat derapajele puterii politice (ale Guvernului Ponta si majoritatii USL). In mandatele ei, activitatea CSM a fost laudata in raportul de tara al MCV.

Codrut Olaru este acum adjunct al procurorului general al Romaniei. Intre anii 2007 si 2013, a fost sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), unde a obtinut rezultate deosebite la sectiile de combatere a infractiunilor informatice, a traficului de droguri, a retelelor transnationale de trafic de persoane, dar mai putine la combaterea spalarii banilor si a evaziunii fiscale. Performantele sale au fost evidentiate de reprezentantii ambasa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro