Viitorul climatic sinistru spre care Romania se indreapta ireversibil: ani lungi de seceta, zone uriase desertificate, specii de plante si animale disparute

Viitorul climatic sinistru spre care Romania se indreapta ireversibil: ani lungi de seceta, zone uriase desertificate, specii de plante si animale disparute

40 de grade Celsius - o temperatura normala Cu alte cuvinte, daca astazi temperaturi de 37 de grade in zile caniculare de vara ni se par mari, peste 30 de ani vom fi obligati sa ne obisnuim cu temperaturi frecvente de 40 de grade Celsius. De asemenea, vor fi perioade cu precipitatii abundente pe secvente scurte de timp, generatoare de inundatii rapide, pe fondul cresterii intensitati precipitatiilor si a frecventei episoadelor cu ploi zilnice peste 20 l /mp", a precizat Elena Mateescu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, care in weekend a sustinut o conferinta la Focsani pe tema fenomenelor climatice extreme. Si cantitatile de precipitatii cresc de la o luna la alta, astfel ca martie inregistreaza o medie de 38,3 l/mp, aprilie in jur de 45-50 de l/mp iar in luna mai vorbim deja de o medie de 66,5 l/mp", prognozeaza sefa Administratiei Nationale de Meteorologie.

acum 71 luni (19 Mar 2018)

Meteorologii romani trag un semnal de alarma asupra faptului ca in urmatoarele decenii tara noastra se va confrunta cu fenomene climatice iesite din comun. Astfel, pe fondul incalzirii globale, prognozele realizate pe termen lung indica o intensificare a valurilor de caldura, precum si inmultirea numarului de nopti tropicale, ca urmare a cresterii temperaturilor generate de gazele cu efect de sera. Practic, potrivit specialistilor, pana in anul 2050 temperatura medie anuala a aerului va creste in Romania cu o valoare cuprinsa intre 2,5 si 3,5 grade Celsius, ceea ce inseamna foarte mult, avand in vedere ca doar intre 1981 si 2015 cresterea a fost de 0,5 grade Celsius, iar in ultimii 100 de ani cresterea a fost de un grad.

40 de grade Celsius - o temperatura normala

Cu alte cuvinte, daca astazi temperaturi de 37 de grade in zile caniculare de vara ni se par mari, peste 30 de ani vom fi obligati sa ne obisnuim cu temperaturi frecvente de 40 de grade Celsius. Iar daca azi vorbim ca Romania are un regim pluviometric moderat secetos, este de asteptat ca in urmatorii 20-30 de azi acest regim sa devina unul secetos extrem.

"Vom avea veri mai calduroase, prin cresterea temperaturilor aerului cu 2,5-3 grade Celsius, prin cresterea numarului de zile caniculare si nopti tropicale. Totodata, vor fi veri mai secetoase, cu scaderi de precipitatii in medie cu 10-20% si implicit accentuarea deficitului de apa din sol in perioade cu cerinte maxime fata de apa culturilor agricole, respectiv lunile iunie -august. De asemenea, vor fi perioade cu precipitatii abundente pe secvente scurte de timp, generatoare de inundatii rapide, pe fondul cresterii intensitati precipitatiilor si a frecventei episoadelor cu ploi zilnice peste 20 l /mp", a precizat Elena Mateescu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, care in weekend a sustinut o conferinta la Focsani pe tema fenomenelor climatice extreme.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro