VIDEO Vosganian: "Am privit demisia lui Gabriel Liiceanu din Uniunea Scriitorilor ca pe o infrangere a sa"

VIDEO Vosganian:

"Cartea soaptelor" de Varujan Vosganian, publicata in anul 2009 la Editura Polirom, tradusa in mai multe limbi si castigatoare a numeroase premii in Romania, va fi in prim-planul acestei manisfestari de la Berlin. (Nicolae Manolescu) "Cititorii acestei carti - care se deschide cu o evocare cuminte si calda a comunitatii armenilor din Focsani vazuti prin ochii unui copil - vor constata cu uimire ca, de la o pagina la alta, ea isi largeste cimpul vizual si, populindu-se cu sute de personaje memorabile, se transforma intr-o extraordinara fresca bintuita de sentimentul tragic al istoriei.

acum 112 luni (25 Mar 2015)

"Cartea soaptelor" de Varujan Vosganian, publicata in anul 2009 la Editura Polirom, tradusa in mai multe limbi si castigatoare a numeroase premii in Romania, va fi in prim-planul acestei manisfestari de la Berlin.

Romanul scriitorului roman de origine armeana, care a fost propus la Premiul Nobel pentru literatura de catre Uniunea Armenilor, ofera o perspectiva personala asupra tragediei armenilor din secolul XX, precum si a altor rani din istoria moderna.

Ideea de a organiza un eveniment international de amploare care sa marcheze un centenar de la Genocidul Armean le apartine acestor doua institutii si ea se bucura de apreciere in randul multor scriitori, printre care cativa laureati ai Premiului Nobel pentru Literatura: Herta Muller, Orhan Pamuk, Mario Vargas Llosa si John Coetzee.

Legat de scandalul in jurul timbrului literar, Varujan Vosganian a spus ca nu poate sa traiasca din aceasta carte, desi e una dintre cele mai bine vandute titluri din Romania in ultimii ani.

E nevoie de taxa de timbru literar pentru festivaluri, pentru Aleea Scriitorilor de la Cimitirul Belu.

Cartea soaptelor incepe intr-un registru pitoresc, pe o straduta armeneasca din Focsaniul anilor '50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspat prajite si miresmele din camara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele si fotografiile bunicului Garabet.

Povestind, ei incearca sa se despovareze de o trauma - a lor si a predecesorilor. Istoria genocidului din 1915 impotriva armenilor, istoria convoaielor interminabile de surghiuniti in Cercurile Mortii, in desertul Deir-ez-Zor, istoria armenilor care au luat drumul exilului isi afla in paginile de fata o ilustrare cu adevarat ravasitoare.

"Poetul, teoreticianul si excelentul povestitor Varujan Vosganian debuteaza cu un roman amplu, populat cu caractere dense, vii, memorabile, propunind ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro