VIDEO Un militar roman face flotari in toata lumea pentru a atrage atentia asupra dramei veteranilor de razboi

VIDEO Un militar roman face flotari in toata lumea pentru a atrage atentia asupra dramei veteranilor de razboi

Actiunea a fost pornita de catre subofiterul de comanda al Sefului Statului Major General, plutonierul adjutant principal Florea Sas, si consta in executarea a 22 de flotari timp de 22 de zile (in conditiile in care statisticile arata ca anual, numai in Statele Unite ale Americii se sinucid 22 de militari ori fosti militari) si a-i provoca si pe altii sa se faca acelasi lucru. Din dorinta de a evidentia sacrificiile facute de veterani, nu a sarit peste nicio zi, si a facut cele 22 de flotari indiferent de vreme ori de locul in care se afla si chiar daca intre timp a intrat in concediu de odihna.

acum 49 luni (27 Sep 2016)

"Cand m-am angajat in Armata am facut-o cu gandul ca nu o sa stau prea mult, cu toate ca in familia mea era o traditie militara de doua generatii.

In ciuda acestui bagaj de informatii cu care pornea la drum, subofiterul a ajuns sa indrageasca tot ce inseamna viata militara, astfel ca a luat decizia sa ramana in sistem. Nu este o rutina, nu ma plictisesc niciodata, pentru ca intotdeauna apare ceva nou de facut, de invatat, o noua bariera de trecut, un nou nivel de depasit.

Pe langa ca ii ofera stabilitate financiara si sociala, Florin Darjan are bucuria ca meseria pe care o are i se potriveste manusa, oferindu-i o gramada de satisfactii profesionale. "Cineva trebuia sa o faca si pe asta si consider ca sunt persoana care poate face ceva bun pentru armata si pentru tara", spune, cu mandrie, plutonierul major. In teatrele de operatii din Angola si Afganistan

Pentru tara lui, Florin Darjan si-a pus in pericol viata, in momentul in care a acceptat sa plece in teatrele de operatii din Angola, in 1996, si Afganistan, in 2010. In Angola a stat opt luni, in cadrul unei misiuni de mentinere a pacii sub egida ONU, in timp ce pe pamantul afgan a luat parte timp de sase luni la o misiune de securitate si asistenta sub egida NATO. Despre perioadele petrecute in teatrele de operatii, salajeanul considera ca i-au asigurat o experienta foarte valoroasa pe care ar trebui sa o traiasca fiecare militar: "Sunt lucruri noi, trairi noi, socializezi cu militari din multe tari, vezi armanent si tehnica din multe armate. Esti nevoit sa traiesti in mediul cazon departe de familie si sa treci prin situatii care sunt ca un test pentru fiecare militar, iar acest lucru formeaza caractere si consolideaza echipa. Gusti din trairile inaintasilor nostri veterani care au participat la actiuni militare, iar multi dintre ei chiar si-au jerfit viata, gusti din trairile razboiului la primul atac asupra bazei sau asupra patrulei,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro