VIDEO Un dirijor-spectacol, Misha Katz, alaturi de pianistul Dan Grigore, la Ateneu

VIDEO Un dirijor-spectacol, Misha Katz, alaturi de pianistul Dan Grigore, la Ateneu

Din programul de joi si vineri de la Ateneu fac parte lucrari de Franz Schubert (Uvertura "Rosamunde"), Robert Schumann (Concertul in la minor pentru pian si orchesrtra, op 54) si Ludwig van Beethoven ("Eroica"). Compune muzica de camera (triouri, cvartete, un cvintet), muzica vocal-simfonica in care se inscriu si cele doua oratorii, opera (Genoveva), patru simfonii si trei concerte, dintre care cel pentru pian - interpretat in prima auditie de Clara Schumann, pianista de notorietate in epoca - se bucura si astazi de acelasi succes in salile de concert de pretutindeni. Este invitat sa participe la festivaluri importante cum sunt cele de la Monte Carlo, Bodensee, Palma de Mallorca, Harrogate, Bregenz, Sion, Cervantino de Mexico, Jerusalem, Santander, Cannes, Luxembourg, Sansepolcro si a concertat in sali renumite precum Concertgebouw Amsterdam, Alte Oper din Frakfurt, Salle Pleyel din Paris, Wigmore Hall din Londra, Auditorium din Monte Carlo, Bolshoi Teatr din Moscova, Herkulessaal din Munchen, Town Hall din New York, Rialto din Montreal, Gesher Theater din TelAviv.

acum 94 luni (4 Dec 2014)

Din programul de joi si vineri de la Ateneu fac parte lucrari de Franz Schubert (Uvertura "Rosamunde"), Robert Schumann (Concertul in la minor pentru pian si orchesrtra, op 54) si Ludwig van Beethoven ("Eroica"). Inca de la varsta de 15 ani, cand alcatuieste culegerea de versuri Allerlei aus der Feder Roberts an der Mulde, se simte atras in aceeati masura de muzele Euterpe si Polyhymnia si admira atat un muzician, Franz Schubert, cat si un literat, Jean Paul Richter. Dupa trei ani de studii juridice se decide sa devina muzician si studiaza pianul cu Friedrich Wieck si disciplinele teoretice cu Heinrich Dorn, dar in urma unui accident la mana dreapta abandoneaza cariera solistica si se dedica in totalitate compozitiei. In prima perioada de creatie (1829 - 1839) predomina lucrarile pentru pian ( Variatiunile Abegg, Papillons, 3 sonate, 6 intermezzi, Carnavalul, Kreisleriana, 12 studii simfonice op. In acesti ani, alaturi de Clara Wieck, traiette o tumultuoasa poveste de dragoste, infruntand refuzul fostului sau profesor de a accepta casatoria lor, eveniment ce are loc abia in 1840.

Odata cu noua etapa a vietii sale incepe si perioada de creatie mult diversificata in ceea ce privette abordarea genurilor. Compune muzica de camera (triouri, cvartete, un cvintet), muzica vocal-simfonica in care se inscriu si cele doua oratorii, opera (Genoveva), patru simfonii si trei concerte, dintre care cel pentru pian - interpretat in prima auditie de Clara Schumann, pianista de notorietate in epoca - se bucura si astazi de acelasi succes in salile de concert de pretutindeni. Indiferent de gen, Schumann se impune prin originalitatea manifestata printru-un limbaj muzical ale carui elemente - melodia, armonia, scriitura polifonica, forma structurala - sunt remodelate de extraordinara sa fantezie creatoare.

In cele peste 270 de lieduri compuse pe versurile poetilor germani (Goethe, Schiller, Heine, Lenau, Ruckert, Eichendorff, Cha... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro