VIDEO Tragicul destin al Mariei Lataretu. I-au murit cinci copii si si-a gasit sfarsitul in timpul unui spectacol

VIDEO Tragicul destin al Mariei Lataretu. I-au murit cinci copii si si-a gasit sfarsitul in timpul unui spectacol

Maria Lataretu a murit pe data de 27 septembrie 1972, in urma unei comotii cerebrale, in timpul unui spectacol sustinut pe scena Caminului Cultural din comuna Romanesti, judetul Botosani. Reintoarsa in judetul natal a fost descoperita in 1937 de o echipa de folcloristi care, incantati de vocea ei, au invitat-o la Bucuresti pentru a o inregistra. Dupa-amiaza, de la ora 16:00, pe scena Caminului Cultural urma sa cante insasi Maria Lataretu, celebra privighetoare a cantecului romanesc, pe care multi o vazusera doar la televizor sau o ascultasera la radio sau de pe discurile Electrecord.

acum 75 luni (18 Feb 2017)

Maria Lataretu a murit pe data de 27 septembrie 1972, in urma unei comotii cerebrale, in timpul unui spectacol sustinut pe scena Caminului Cultural din comuna Romanesti, judetul Botosani. Copilaria i-a fost marcata de lipsuri materiale. De mic copil a fost nevoita sa munceasca pentru a-si sprijini familia. A cantat de mica la hore, nunti si petreceri boieresti etc. Ionita Borcan, fratele artistei, o acompania la chitara la varsta de 13 ani la petrecerile satesti unde incantau audienta. La doar 17 ani, Maria Lataretu s-a casatorit cu vioristul Mihai Lataretu din comuna Letesti. O perioada de timp a cantat la localul "La fanareasa". Reintoarsa in judetul natal a fost descoperita in 1937 de o echipa de folcloristi care, incantati de vocea ei, au invitat-o la Bucuresti pentru a o inregistra. In acelasi an, Maria Lataretu inregistra primele cantece pe cilindri de fonograf. In capitala a cantat cativa ani la vestitul local al lui Marcu Caciularu la "Luna Bucurestiului" si "Dorul Ancutei", restaurant de lux . Pana in 1949 a cantat cu taraful sotului ei si mai apoi a devenit prim-solista a Orchestrei "Barbu Lautaru" a Institutului de Folclor. Acesta a fost locul de munca de la care a iesit la pensie in 1966. De-alungul carierei sale, Maria Lataretu a strabatut intreaga tara in concerte de rasunet. A intreprins o serie de concerte in strainatate, in tari precum URSS, Grecia, Cehosolvacia, Polonia, Elvetia, Turcia sau Egipt. Mariuca, una dintre fetitele artistei, despre care se spune ca ar fi mostenit de mica talentul mamei sale, a murit muscata de un caine turbat. Artista a aflat tragica veste in timpul unui recital pe care il sustinea la Restaurantul "Doina". Cantareata a trait un lung sir de drame.

Comunistii i-au luat casa In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, casa din Bucuresti a Mariei Lataretu a fost complet distrusa de bombardamente. Pentru ca si-a construit o casa mare la Targu Jiu, artista a fost inclusa de comunisti si categoria burghezilor. Casa i-a f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro