VIDEO Talpes, despre provocarile minoritatilor, in 2015: Viktor Orban gandeste prin prisma Ungariei milenare. Nu avem nici oameni pregatiti sa spuna unde a gresit

VIDEO Talpes, despre provocarile minoritatilor, in 2015: Viktor Orban gandeste prin prisma Ungariei milenare. Nu avem nici oameni pregatiti sa spuna unde a gresit

Principalele declaratii: Adevarul: Ar trebui sa avem o Constitutie care sa spuna ca suntem stat federal? Germanii din Romania au spus ca este o statalitate romaneasca, constituita la 1 Decembrie 1918 si ca este fireasca, iar ceilalti nu au spus niciodata asta, ba chiar au spus de fiecare data ca este cea mai mare nedreptate facuta cu privire la hotararile Trianonului.

acum 83 luni (16 Jan 2015)

Principalele declaratii:

Adevarul: Ar trebui sa avem o Constitutie care sa spuna ca suntem stat federal?

Ioan Talpes: Nu, ci o Constitutie care sa spuna ca suntem stat unitar. La Bruxelles si in toate comisiile se vorbea ca despre un adevar asumat ca romanii nu vor sa recunoasca celelalte nationalitati. Inseamna ca nu recunoastem drepturile celorlalti, e vorba de co-statalitate.

Adevarul: Se apropie acest tip de revendicari de ideea geografiei etnice? Transilvania si Banatul au venit la Romania dupa Primul Razboi Mondial in urma unei conflagratii, de cand au venit maghiarii. E vorba de lucruri care nu pot fi discutate in termeni simplisti.

Minoritatile sunt legate sau au aceasta logica a teritorialitatii si pot decide optiunea lor statala in acord de conditionarile teritorialitatii.

Adevarul: De ce, din 1990 pana acum, orice referire la problematica minoritatilor, in cercuri restranse de putere si decizie, cu care am intrat in contact, orice problema referitoare la minoritati se reduce strict la cea maghiara? De aceea, am si considerat ca luarea Presedintiei de catre Iohannis este un avantaj pentru Romania. Mai avem si patriotarzi din astia care isi scot poezii finantate la Bruxelles si care niciodata nu au facut o astfel de conferinta ca sa evidentieze problemele in materie de statalitate in Romania.

Eu, cand am fost sef al SIE, am facut tot posibilul ca peste tot in lume sa se stie realitatea.

Germanii din Romania au spus ca este o statalitate romaneasca, constituita la 1 Decembrie 1918 si ca este fireasca, iar ceilalti nu au spus niciodata asta, ba chiar au spus de fiecare data ca este cea mai mare nedreptate facuta cu privire la hotararile Trianonului. Cel mai grav este ca incercati sa ma faceti sa spun asa ceva. Va spun ca nu in 2015, asta este evident, dar sa stiti ca omenirea este abordata la unele formule de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro