VIDEO Sute de minore devin mame, anual, in Vrancea. Specialist: "Saracia si ignoranta, o combinatie nociva cu efecte pe termen lung"
Peste 300 de fete minore au dat nastere in cursul anului 2017 la Spitalul de Urgenta Sfantul Pantelimon din Focsani, cu 20% mai mult decat in anul anterior. Este si cazul unei copile in varsta de 15 ani, din Vrancea, care a fost nevoita sa abandoneze scoala in momentul in care a ramas gravida cu un baiat de 20 de ani, care ulterior a abandonat-o.
Peste 300 de fete minore au dat nastere in cursul anului 2017 la Spitalul de Urgenta Sfantul Pantelimon din Focsani, cu 20% mai mult decat in anul anterior.
Trei sferturi dintre tinerele care au devenit mame prea devreme au varste cuprinse intre 16 si 18 ani, fiind insa si copii care au devenit parinti la varsta de 12 ani. In luna noiembrie, cand am facut o statistica, aveam peste 300 de nasteri din randul mamelor cu varste intre 12 si 18 ani", spune Alina Cosma, purtator de cuvant al Spitalului de Urgenta din Focsani.
Este si cazul unei copile in varsta de 15 ani, din Vrancea, care a fost nevoita sa abandoneze scoala in momentul in care a ramas gravida cu un baiat de 20 de ani, care ulterior a abandonat-o. Nu ma gandeam ca o sa am o papusa vie, dar doamnele de aici mi-au dat incredere, sperante ca o sa fie bine si am trecut peste. Copilul acesta imi da sperante sa trec peste tot, sa continui scoala si sa-i fac un viitor, pe care nu l-am avut eu alaturi de parintii mei", spune minora Maria. Spitalul nostru se confrunta cu o multitudine de gravide cu varste sub 15 ani. Apoi, organismul uman la aceasta varsta nu este dezvoltat si pregatit pentru o nastere apropiata de conditii cat mai fiziologice. Am avut sarcina de copil cu 12 ani si doua luni, care a nascut la termen copil de peste 3 kilograme. Nu mai punem la socoteala ca dupa ce pleaca acasa cu copilul trebuie ajutata pentru a-si indeplini sarcinile materne", sustine medicul Ioan Placinta, seful Sectiei de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului din Focsani.
Potrivit specialistilor, la nivelul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea se deruleaza o serie de programe pentru prevenirea sarcinii nedorite, impreuna cu autoritatile locale si ONG.
"Cu toate acestea, comunitatile in care ne confruntam cu acest fenomen sunt comunitati restranse, tributare anumitor obiceiuri si in cadrul carora o principala caracte... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro