VIDEO Studentul care face bani dupa ce a reinventat cuptorul bunicii lui de la tara. Painea la test, un obicei de sute de ani, ii aduce comenzi pe banda rulanta

Testul este cel mai vechi sistem de coacere a painii folosit de romance, in special de cele din mediul rural. Am facut si un site de prezentare si magazin online (www.testuripaine.ro) in ideea ca lumea sa ma gaseasca cat mai repede si sa fie cat mai detaliate informatiile despre modalitatea de comanda, de livrare, modul de folosire". Reteta de paine la test Pe site-ul facut pentru promovarea testurilor, George prezinta si reteta de paine la test, o reteta stiuta de la bunica lui, o femeie de 80 de ani, care inca mai coace paine la test.

acum 59 luni (18 Feb 2015)

Testul este cel mai vechi sistem de coacere a painii folosit de romance, in special de cele din mediul rural. Din pacate, "cuptorul" traditional la care romancele au copt paine vreme de secole, pe vatra incinsa, este un obiect din ce in ce mai rar intalnit in gospodariile taranesti.

George Dumitru (23 de ani) este un tanar student la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor, care s-a specializat in confectionarea de testuri.

Pamantul trebuie calcat in picioare de noua ori Procedeul de modelare a lutului ars l-a invatat de la doua vecine, cele care l-au si ajutat, de altfel, sa faca primele testuri. Materialul este unul clasic, argila rosie care se procura de la marginea satului si balega de cal", spune George. Denumirea de test vine din cuvantul latin "testum", care inseamna vas de lut, capac de argila. Sunt niste superstitii, obiceuri, se presupune ca ar fi foarte bine ca testul, pamantul sa fie calcat de noua ori in picioare. Daca nu se calca de noua ori, se spune ca testul se va sparge foarte repede", mai spune George. Testurile se fac doar vara Argila adusa de la marginea satului se inmoaie cu o seara inainte. Materialul rezultat se amesteca cu balega de cal si se calca cu picioarele de noua ori. Forma de clopot se da cu mana libera, iar produsul final este santat cu simbolul "S". Reusesc sa impac aceasta pasiune cu facultate, pentru ca de testuri ma ocup in vacanta de vara. Durata de viata a unui test depinde de modul de exploatare: "Daca este intretinut, poate sa reziste trei patru ani". Testurile de la Beuca se vand in toata tara George nu considera ca vanzarea tesurilor inseamna, in acest moment, o afacere mare. Mai degraba o sursa de venit suplimentar: "Daca am vazut ca oamenii au inceput sa sune, dupa ce am pus anuntul pe site-uri, am zis ca ar fi o oportunitate. Am facut si un site de prezentare si magazin online (www.testuripaine.ro) in ideea ca lumea sa ma gaseasca c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro