VIDEO Sonda Beagle 2 a fost regasita intacta pe Marte, la 11 ani de la disparitie

VIDEO Sonda Beagle 2 a fost regasita intacta pe Marte, la 11 ani de la disparitie

Dupa 11 ani de cercetari, sonda britanica Beagle 2, care a fost declarata oficial pierduta definitiv pe 6 februarie 2004, a reaparut in radarele agentiei spatiale: "Beagle 2, pe care o consideram pierduta din 2003, a fost descoperita partial deschisa pe suprafata planetei", a explicat, vineri, UK Space Agency, intr-un comunicat. FOTO UK Space Agency Beagle 2, in cautarea unor urme de viata Insa, dupa separarea lui Beagle 2 de sonda Mars Express, care a calatorit prin spatiu sase luni si peste 400 de milioane de kilometri pentru a intra pe orbita lui Marte, savantii au pierdut orice contact cu modulul care a ajuns, dupa cum s-a dovedit vineri, pe suprafata planetei.

acum 68 luni (17 Jan 2015)

Dupa 11 ani de cercetari, sonda britanica Beagle 2, care a fost declarata oficial pierduta definitiv pe 6 februarie 2004, a reaparut in radarele agentiei spatiale: "Beagle 2, pe care o consideram pierduta din 2003, a fost descoperita partial deschisa pe suprafata planetei", a explicat, vineri, UK Space Agency, intr-un comunicat.

De altfel, disparitia modulului a pus intr-o lumina negativa misiunea Mars Express, care era si prima explorare a unei alte planete a Sistemului Solar lansata de Agentia Spatiala Europeana (ESA), o misiune care continua si in prezent.

Explicatia disparitiei: Beagle 2 nu si-a deschis "petalele"

Imaginile identificate, potrivit The Guardian, atesta ca modulul Beagle 2, cu o greutate de aproximativ 70 de kilograme, nu s-a dezintegrat la impactul cu solul martian, contrar celor crezute de oamenii de stiinta. De fapt, motorul de conceptie britanica a reusit sa aduca sonda la sol, aparent intacta, la cinci kilometri de bazinul prafos "Isis Planitia", locul prevazut pentru atingerea suprafetei lui Marte. Dupa deschiderea parasutelor si a sistemelor gonflabile de protectie la aterizare, Beagle 2, care avea forma asemanatoare unui disc la intrarea in atmosfera martiana, trebuia sa-si deschida "petalele" dotate cu captatoare solare, pentru alimentarea cu energie, si sa inceapa sa comunice cu ajutorul unei antene.

Beagle 2, carcasa din spate si, posibil, una dintre parasutele sale, asa cum reiese de pe imaginile surprinse de camerele de pe Mars Reconnaissance Orbiter. FOTO UK Space Agency

Beagle 2, in cautarea unor urme de viata

Insa, dupa separarea lui Beagle 2 de sonda Mars Express, care a calatorit prin spatiu sase luni si peste 400 de milioane de kilometri pentru a intra pe orbita lui Marte, savantii au pierdut orice contact cu modulul care a ajuns, dupa cum s-a dovedit vineri, pe suprafata planetei.

Sonda spatiala Mars Express, lansata pe 2 i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro