VIDEO Soarta cumplita a bisericilor distruse ale Lacului Cincis. Ce secrete ascund ruinele din valea inghitita de ape

VIDEO Soarta cumplita a bisericilor distruse ale Lacului Cincis. Ce secrete ascund ruinele din valea inghitita de ape

In timp ce valea a fost transformata intr-un lac intins de acumulare, cu peste 30 de milioane de metri cubi de apa, casele localnicilor au fost puse la pamant, iar cele trei biserici ortodoxe si una romano-catolica abandonate. Alte mentiuni istorice contrazic relatarile citate de profesorul de istorie, dar cert este ca in zona, inainte ca apele lacului sa inghta vetrele satelor, au fost descoperite o multime de vestigii arheologice, unele vechi de doua milenii.

acum 95 luni (4 Jan 2017)

Cinci sate de pe Valea Cernei au fost inundate la inceputul anilor 1960, pentru amenajarea Lacului Cincis si a barajului sau, la marginea municipiului Hunedoara si a satului Teliuc. In vremea marelui proiect care urma sa asigure alimentarea cu apa a Hunedoarei si a combinatului siderurgic, locuitorii din Cincis-Cerna, Valea Plostii, Baia lui Crai, Moara Ungurului si Ciuleni au fost nevoiti sa se mute din asezarile vechi de peste sase secole in alte sate care urmau sa fie infiintate pe dealurile din vecinatate.

In timp ce valea a fost transformata intr-un lac intins de acumulare, cu peste 30 de milioane de metri cubi de apa, casele localnicilor au fost puse la pamant, iar cele trei biserici ortodoxe si una romano-catolica abandonate.

Ruinele bisericilor

La cinci decenii de la construirea barajului, doua dintre bisericile parasite se dezvaluie calatorilor cu infatisarea unor ruine misterioase, in timp ce in apropierea lor, in apa, uneori poate fi zarita turla altei biserici abandonate. Locul poate fi vizitat pe jos, fiind la capatul unei poteci care porneste de la intersectia drumului judetean cu drumul spre satul Dealu Mic si continua pe malul raului Cerna si prin padure. Turistii gasesc insa un peisaj dezolant: o turla care sta sa se prabuseasca, pecetluind soarta fostei biserici a satenilor, iar in jurul ei o padure plina de gunoaie si pet-uri aduse de apele revarsate. Bisericile abandonate de pe malul Lacului Cincis

Biserica lui Ioan de Hunedoara

Cea mai veche biserica devastata pentru amenajarea Lacului Cincis are o poveste spectaculoasa. Fosta biserica din Cincis, inghitita de ape, a fost atestata in anul 1448, fiind ridicata pe cheltuiala cnejilor locali din vremea lui Ioan de Hunedoara. Mama voievodului era localnica, potrivit unei povestiri citata de Teodor Popa, autorul unei biografii a lui Ioan de Hunedoara, din 1923.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro