VIDEO "Sieranevada" lui Cristi Puiu a facut furori la TIFF. Actorii reusesc un tur de forta exceptional

VIDEO

Omor la filmul lui Cristi Puiu, astfel puteai descrie situatia cand te apropiai miercuri seara de Casa de Cultura a Studentilor, unde trebuia sa fie proiectat "Sieranevada", si vedeai marea de oameni care astepta constiincioasa la coada ca sa intre la filmul lung de aproape 3 ore al lui Puiu. Totul se intampla in cele cateva camere ale unui apartament de bloc - extrem de solicitat si de ingenios operatorul filmului, Barbu Balasoiu (a lucrat si la filmele lui Bogdan Mustata) -, iar cand iesim afara - pentru ca sotia lui Lary, personajul lui Mimi Branescu (excelenta Catalina Moga), a fost blocata in parcare - asistam la o dezlantuire de violenta tribala (deocamdata verbala) tipica pentru spatiile orientale.

acum 73 luni (3 Jun 2016)

De obicei, nu esti profet in tara ta, dar cineastul roman pare sa aiba mai mult succes aici decat in fata juriului de la Cannes condus de George Miller, care a cam strambat din nas la filmul lui.

Omor la filmul lui Cristi Puiu, astfel puteai descrie situatia cand te apropiai miercuri seara de Casa de Cultura a Studentilor, unde trebuia sa fie proiectat "Sieranevada", si vedeai marea de oameni care astepta constiincioasa la coada ca sa intre la filmul lung de aproape 3 ore al lui Puiu. Ploaia persistenta nu i-a impiedicat pe cinefili, fie ei cu umbrele sau fara protectie in fata stropilor reci, sa ajunga la locul evenimentului si sa se lupte efectiv, unii din ei, pentru intrarea in sala, proiectia fiind sold out inca de duminica.

Trei ore de proiectie

Directorul artistic al Festivalului Transilvania, Mihai Chirilov, a introdus inainte de proiectie filmul si pe autorul sau, Cristi Puiu. Regizorul s-a declarat incantat de traditia de a-si prezenta filmele la TIFF imediat dupa Cannes (s-a intamplat si cu "Moartea domnului Lazarescu" si cu "Aurora"). O fi buna din punctul de vedere al numarului mare de locuri, dar din pacate sunetul nu a fost ok, noroc cu subtitlurile in engleza, ca de-acolo vedeam de multe ori ce spun personajele.

Inainte sa se dea drumul filmului, Cristi Puiu a declarat ca, daca vreun spectator se plictiseste si vrea sa iasa din sala, e liber s-o faca, el nu se supara, pentru ca isi da seama ce inseamna un film de trei ore. Nu a facut-o insa nimeni, absolut nimeni nu a plecat si nu a adormit, toata lumea a stat trei ore pe scaunele destul de incomode si a savurat pelicula (mai mereu se auzeau rasete din toate colturile salii), iar odata cu ultima replica - "Pofta buna!" Acestia au fost rugati de Chirilov sa spuna fiecare ce a insemnat pentru el colaborarea cu Cristi Puiu, majoritatea multumind regizorului pentru o experienta de neuitat.

"Valorile tribului"

Este posibil ca publicul romanesc sa rezo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro