VIDEO Satul islamic. Reportaj din singura localitate majoritar musulmana din Romania

VIDEO Satul islamic. Reportaj din singura localitate majoritar musulmana din Romania

E singura comuna din tara in care populatia de religie islamica e majoritara: din 3.000 de locuitori, aproximativ 60% sunt romani de etnie turca, ramasi aici de pe vremea stapanirii otomane, la fel ca majoritatea musulmanilor din Dobrogea. Suntem si romani, si turci, si tigani si traim toti intr-o oala. Atunci lasam si tractoare si tot si plecam, putea sa ne dea si afara, ca n-aveam ce cauta la munca. Ali Sari, responsabil cu caminele culturale, si-a maritat fata cu un baiat de religie ortodoxa, dar nu-i pare rau: "El isi respecta si religia lui, si o respecta si pe-a lu nevasta-sa cand e nevoie. Ali Muzechea, unul dintre cei doi imami care pastoresc comunitatea din Dobromir, crede ca teama de islam vine din necunoastere: "In anumite zone ale tarii, unde nu au fost musulmani, religia islamica nu este cunoscuta si din cauza asta apar discutii: nu vrem mega-moschee, nu vrem musulmani in tara pentru ca sunt rai si sunt teroristi. Primarul Eugen Iliescu se lauda ca s-a ingrijit de ele la fel cum s-a ingrijit si de bisericile ortodoxe: "Daca ar fi existat separare etnica aici la noi, eu nu puteam ajunge primar, pentru ca turcii sunt majoritari. Religia islamica si religia ortodoxa se predau in paralel, iar la festivitatile de deschidere canta si popii dupa Biblie, si imamii dupa Coran. Un cetatean musulman din Dobromir, cu fes traditional turcesc si hanorac modern, se intoarce acasa dupa ce si-a potolit setea la cismeaua din centrul satului Disperarea lui Neciatin La marginea Dobromirului se afla un cimitir vechi in care sunt ingropate generatii si generatii de musulmani.

acum 59 luni (23 Nov 2015)

Sunt 70.000 de musulmani in Romania. Unii traiesc aici de sute de ani, altii de cateva decenii. Am intrat in casele si in geamiile lor, pentru a vedea cum traiesc, cum se roaga si cum gandesc acesti oameni pe care ne grabim sa-i etichetam atat de usor. Am gasit romani care s-au convertit la islam si care traiesc mai departe in mijlocul unor familii crestine. Am vorbit cu oameni de afaceri si cu lideri religiosi, cu oameni care au infiintat fundatii islamice si au construit moschei. Am mers in Dobrogea pentru a vedea cum traiesc musulmanii din comunitatea istorica si ce a mai ramas din obiceiurile lor.

"Tot musulmani suntem si noi"

Musulmanii din Dobrogea traiesc de sute de ani alaturi de crestini. E singura comuna din tara in care populatia de religie islamica e majoritara: din 3.000 de locuitori, aproximativ 60% sunt romani de etnie turca, ramasi aici de pe vremea stapanirii otomane, la fel ca majoritatea musulmanilor din Dobrogea. Au doua moschei in care se roaga, au scoli in care se preda religie islamica, au hogea ai lor care slujesc in geamii si, cel mai important, au in spate secole de convietuire pasnica alaturi de romanii crestini.

VIDEO REPORTAJ Satul islamic al Romaniei

Din centrul Dobromirului, pericolul islamizarii pare o discutie fara rost si Iasa Remzi, cetatean corpolent de etnie turca, isi roteste bratele prin aer, ca sa cuprinda tot satul: "Noi, astia de-aicea, nu suntem tot musulmani? Suntem si romani, si turci, si tigani si traim toti intr-o oala.

Mancam si carne de porc, nu e problema. Ali Sari, musulman din Dobromir

Mehmet Selatin si Matei Vasile sunt colegi de serviciu la primarie. Se tin dupa gat, iar turcul se uita la Vasile si rade pe sub mustati: "P-asta si daca vreau sa-l injur in turceste, n-am cum.

Islamul in comunism Dobrogea, regiunea musulmanilor Conform statisticilor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro