VIDEO S-a nascut un Peckinpah roman

VIDEO S-a nascut un Peckinpah roman

Info Caini (Romania-Franta-Bulgaria-Qatar, 2016) Regia: Bogdan Mirica Cu: Dragos Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov, Raluca Aprodu, Costel Cascaval, Emilian Oprea 5 stele Citeste si: "Nu-mi place Tarantino aproape deloc" - interviul meu cu Bogdan Mirica, regizorul filmului "Caini" PORTRET DE REGIZOR Michael Cimino - extaz si agonie, in aceeasi filmografie Dintre toate numele de autori de film care ne-au parasit in aceasta vara - categoric, prea trista, din acest punct de vedere -, de departe cel mai important este cel al americanului Michael Cimino, plecat dintre noi pe data de 2 iulie, la varsta de 77 ani. Cei care-"au indraznit" Nascut pe 3 februarie 1939, newyorkez get-beget de bastina, Cimino era (si este, si va fi) renumit, in primul rand, ca autor al filmului "Vanatorul de cerbi" (1978) - unul dintre acele titluri atat de cunoscute, incat orice om care se respecta cat de cat l-a vazut cel putin o data in viata -, dar si al unuia dintre cele mai mari esecuri (financiare si, doar initial, si de critica) din istoria cinematografiei, urmatorul sau film, westernul mega-epic "Heaven's Gate" (5 ore si 25 de minute, 1980).

acum 76 luni (23 Sep 2016)

>

"Caini" face parte din categoria acelor prime filme de o incredibila prospetime si inspiratie, pe care autorului ii e foarte greu sa le depaseasca mai tarziu. Plasat in Dobrogea arhetipala si mitica, filmul ne ofera acces la o lume care traieste alaturi de noi, oamenii "civilizati", dar cu care intram rar in contact: la efectuarea stagiului militar (pentru noi, cei la care acesta inca mai era obligatoriu), daca am crescut pe strazi sau daca avem "norocul" unei mosteniri la tara, asa cum i se intampla lui Roman, personajul principal al filmului.

Este lumea violentei, a brutalitatii, a instinctelor primare, animalice ("cainii" din titlu sunt, de fapt, oamenii, desi in poveste apare, desigur, si un caine), care de fapt salasluieste in fiecare dintre noi si iese la iveala, in cantitate mai mica sau mai mare, in momentele de criza (cum era si cazul domnului Bebe din "432" al lui Cristian Mungiu, interpretat - ca si Samir, exponentul Raului de aici - de acelasi extraordinar Vlad Ivanov).

Un film despre cinema

In acelasi timp, "Caini" - senzational debut in lungmetraj al regizorului Bogdan Mirica, desi nu chiar o surpriza pentru cei care-au admirat serialul TV "Umbre" - este un film hranit din cinema si despre cinema, acest mod formidabil de a ne visa visele in stare de veghe.

S-a vorbit deja pana acum, in legatura cu "Caini", de asocierea cu filme ca: westernul clasic "High Noon" / "La amiaza", "Blue Velvet" al lui David Lynch, "No Country for Old Men", westernul postmodern al fratilor Coen, "Amores perros" (debutul lui Alejandro Gonzalez Inarritu), dar fiecare revizionare iti cheama in minte alte titluri avand acelasi "aer de familie".

Roman (Dragos Bucur), o victima sigura in no man's land-ul dobrogean

"Homo homini lupus"

Filmul lui Mirica poate fi definit in primul rand ca un "exercitiu de stil", si unul splendid, dar este una dintre acele opere rare, cazuri fericite, in care fondul isi gases... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro