VIDEO Rusia si Turcia fac pace dupa negocieri secrete, in timp ce relatiile cu Occidentul devin tot mai tensionate

Infatisarea "sultanului" la "tar" are in primul rand o valoare simbolica, intrucat este vorba de prima vizita in strainatate a lui Erdogan dupa supravietuirea sa tentativei de lovitura militara de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie, urmata de epurari masive in armata, justitie, invatamant si mass-media foarte criticate de occidentali. Ea a avut loc, de asemenea, la o luna de la reconcilierea relatiilor dintre Ankara si Moscova, permisa de "regretele" exprimate de Erdogan lui Putin fata de doborarea unui bombardier rusesc de tip SU-24, la 24 noiembrie 2015, la granita turco-siriana, de catre un avion de lupta F-16 al Fortelor aeriene ale Turciei. "Din punctul meu de vedere, aceasta vizita reprezinta o noua etapa in relatiile bilaterale, o plecare de la zero", a apreciat Erdogan pentru agentia de presa TASS cu o zi inainte de a fi primit de Putin la palatul Konstantinovski, la 15 kilometri sud de Sankt-Petersburg, orasul natal al liderului de la Kremlin.

acum 55 luni (9 Aug 2016)

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat startul marti, la Sankt Petersburg, unei "noi etape" in relatiile sale cu omologul sau rus Vladimir Putin, dupa noua luni de dispute diplomatice, in timp ce relatiile sale cu Occidentul devin tot mai tensionate.

Infatisarea "sultanului" la "tar" are in primul rand o valoare simbolica, intrucat este vorba de prima vizita in strainatate a lui Erdogan dupa supravietuirea sa tentativei de lovitura militara de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie, urmata de epurari masive in armata, justitie, invatamant si mass-media foarte criticate de occidentali. Ea a avut loc, de asemenea, la o luna de la reconcilierea relatiilor dintre Ankara si Moscova, permisa de "regretele" exprimate de Erdogan lui Putin fata de doborarea unui bombardier rusesc de tip SU-24, la 24 noiembrie 2015, la granita turco-siriana, de catre un avion de lupta F-16 al Fortelor aeriene ale Turciei.

"Din punctul meu de vedere, aceasta vizita reprezinta o noua etapa in relatiile bilaterale, o plecare de la zero", a apreciat Erdogan pentru agentia de presa TASS cu o zi inainte de a fi primit de Putin la palatul Konstantinovski, la 15 kilometri sud de Sankt-Petersburg, orasul natal al liderului de la Kremlin.

Vizita liderului de la Ankara la Sankt Petersburg, survenita la putin timp dupa puciul esuat, "este o dovada ca turcii sunt cu adevarat interesati de restabilirea relatiilor cu Rusia", a declarat in aceeasi nota Iuri Usakov, un consilier al lui Putin si un fost ambasador al Rusiei in Statele Unite.

Potrivit lui, intalnirea dintre Putin si Erdogan este "extrem de importanta", pentru ca agenda sa cuprinde pasii de restabilire a relatiilor ruso-turce, precum si probleme de securitate, informatie confirmata in marja intrevederii de cei doi sefi de stat.

"Vizita dumneavoastra, care are loc in pofida situatiei politice interne foarte complicate din Tu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro