VIDEO Radu Boroianu, presedintele ICR: "Tindem sa fim campioni in a ne exporta defectele"

VIDEO Radu Boroianu, presedintele ICR:

"In opinia actuala a Institutului Cultural Roman, marile evenimente pe care istoria veche sau mai noua ni le lanseaza drept serioase provocari pentru reintregirea imaginii Romaniei in Europa si in lume, si anume Centenarul Marelui Razboi (1914 - 1919), Centenarul Romaniei Moderne (Marea Unire de la 1 Decembrie 1918) si Presedintia romaneasca a UE (2019), trebuie sa ne conduca pe noi si sa conduca marile institutii centrale implicate la construirea unui ambitios program ce trebuie sa-si atinga punctul maxim in 2018 - 2019, dar sa se desfasoare pe parcursul a patru ani (2016 - 2017 - 2018 - 2019)", scrie presedintele ICR pe site-ul institutiei. Inainte de a enumera marile teme pe care le propunem in toate domeniile de creativitate trecuta, prezenta si, de ce nu, viitoare, va anuntam ca aceasta strategie, la randul ei creativa, va trebui sa fie urmata in spiritul activitatii deja traditionale pentru reprezentantele noastre din strainatate, de actiuni si initiative ale acestora ce pot sa devina necesara completare si suport pentru marile proiecte. Avem datoria sa cercetam cu atentie aceste valori reale si sa le excludem pe cele false si artagoase, sa cautam cu abnegatie si pana la epuizare unde se afla acei savanti, tehnicieni sau creatori de frumos originari din Romania si care s-au impus pe alte meleaguri si sa-i facem cunoscuti tarii, cinstindu-i la locul realizarii lor, ca semn de pretuire comuna. Evenimente literare si conferinte pe teme istorice 1 - Alaturi de prezenta la marile targuri de carte, turnee de conferinte si lecturi din si despre literatura marcanta a secolului XX, o atentie deosebita va fi acordata marilor scriitori care au fost adoptati de marile culturi literar-filozofice ale lumii (de la Eliade, Cioran, Ionesco, Vintila Horia etc.

acum 108 luni (30 Jul 2015)

Radu Boroianu, presedintele Institutului Cultural Roman, a declarat la Adevarul Live ca "intr-o lume cu atatea framantatri e mai greu sa gasesti o cale de intelegere prin cultura".

Despre traducerile in strainatate:

Unele persoane se plangeau ca nu pot gasi carti traduse din limba romana, de care ar fi interesati.

Daca ati observat, in librariile cu cea mai mare atractivitate din Europa si SUA, spatiul nu este doar al librariei, ci este si cafenea si spatiu de expozitie, de spectacol. Ar fi pacat sa nu existe o reprezentanta a ICR-ului si acolo. Ma descpart de ideea lui Andrei Marga de a infiinta institute culturale in tara.

Despre intelectualii politici:

De multe ori, intelectualii, in loc sa fie in fruntea lucrurilor, se pun in coada lor. Pe unii dintre colegi i-am gasit dormitand si nu vreau sa ii vad asa, pentru ca pot mai mult.

Un model de institut cultural:

Nu cred ca trebuie sa inventam alta roata sau sa devenim robii unui sistem. E bine ca s-a despartit Festivalul de Concurs, pentru ca vrem sa facem ceva legat de Enescu si anul urmator.

Trebuie sa aiba un surplus de prezentare romaneasca. Am cautat si caut sa facem o "mica celula" de gandire si de practica.

Despre orasele Capitale Culturale:

UE este foarte atenta la acordarea titlului si e important sa aratam capacitatea de a organiza intreaga regiune, nu numai un oras. Radu Boroianu, presedinte al ICR din luna aprilie

Pe 28 aprilie 2015, Radu Boroianu a fost desemnat, prin vot, de plenul Senatului in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, acesta fiind propus de grupurile senatoriale ale PSD si PLC.

Radu Boroianu s-a nascut la 20 septembrie 1942, in Bucuresti, intr-o familie de renumiti juristi si politicieni liberali. Este licen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro