VIDEO Radion Chiaburu, fost coleg cu Regele Mihai in "clasa palatina", a murit. Basarabeanul avea 94 de ani

VIDEO Radion Chiaburu, fost coleg cu Regele Mihai in

Radion Chiaburu (fiu de taran) sau Chiabi, asa cum ii spunea regele, pe vremea cand imparteau aceeasi clasa si aceiasi profesori, pe vremea cand jucau "ascunsa" prin curtea Palatului si lustruiau balustradele cu turul pantalonilor, s-a stins din viata vineri dimineata. Clasa de liceu special infiintata pentru viitorul rege Mihai, pe-atunci un copil de 11 ani, deosebit de ceilalti prin titlul de "Mare Voevod de Alba Iulia".

acum 98 luni (5 Oct 2014)

Radion Chiaburu (fiu de taran) sau Chiabi, asa cum ii spunea regele, pe vremea cand imparteau aceeasi clasa si aceiasi profesori, pe vremea cand jucau "ascunsa" prin curtea Palatului si lustruiau balustradele cu turul pantalonilor, s-a stins din viata vineri dimineata. Impreuna cu alti colegi ai Maiestatii Sale - dintre ei mai este in viata Lascar Zamfirescu (fiu de diplomat, nepotul prozatorului Duiliu Zamfirescu) -, a lasat in urma amintiri din clasa speciala din care facea parte alaturi de Regele Mihai, o colectie de fotografii pe care le pretuia ca pe o comoara. Clasa de liceu special infiintata pentru viitorul rege Mihai, pe-atunci un copil de 11 ani, deosebit de ceilalti prin titlul de "Mare Voevod de Alba Iulia".

Carol al II - lea isi dorea ca fiul sau sa invete alaturi de reprezentanti ai tuturor categoriilor sociale, proveniti din toate provinciile istorice si cuprinzand si cate un exponent al celor doua minoritati conlocuitoare: maghiara si germana. Clasa urma sa fie alcatuita din elevi din promotia lui Mihai, "buni la minte si la trup", dintre cei cu media 10 la admiterea in liceu, si sa functioneze intr-un pavilion din incinta Palatului Regal.

Amintiri cu Regele in straie de taran

Cinci ani i-a fost coleg Voievodului, din 1933 pana in 1937, iar despre acesti ani a povestit in detaliu si peste 5 ani si peste 70, cu o memorie de cronicar. "In luna lui ianuarie, profesorul Nicolae Saxu a vizitat trei licee de la Chisinau, printre care si , unde studiam eu. M-a intrebat de ce am doar suficient la muzica si, dupa ce am fost ales, mi-a spus: . Nu stiu nici acum de ce m-a ales pe mine, ca erau o multime de elevi buni la liceu", isi amintea cu modestie domnul Chiaburu.

Fiind ultimul venit in "clasa palatina", Radion Chiaburu a fost gazduit de capitanul Petrovici, ofiter in Garda Palatului, intr-o casa vecina cu Palatul Regal si, pentru ca avea cea mai apropiata locuinta de Voievod, il ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro