VIDEO Pur si simplu dragoste. Despre "Carol" sau victoria cinemaului

VIDEO Pur si simplu dragoste. Despre

> "Carol", noua productie a valorosului regizor american Todd Haynes (nascut acum 55 de ani, chiar in "cetatea filmului", Los Angeles), a fost nominalizata in acest an la sase Oscaruri (cele doua extraordinare actrite: Cate Blanchett pentru rol principal si Rooney Mara pentru rol secundar, scenariu adaptat, imagine, costume si muzica), dar, dupa cum se vede, nu si pentru regizor si cel mai bun film. Primul sau scurtmetraj dateaza de cand avea 17 ani, cel de-al doilea, "Assassins: A Film Concerning Rimbaud" (film de scoala, 1985), este un eseu godardian de 20 de minute despre dragostea blestemata si violenta dintre poetii francezi Arthur Rimbaud si Paul Verlaine, pe texte de Celine si Genet, citite de regizorul-actor-unic protagonist, iar lovitura avea s-o dea in 1988 cu "Superstar: The Karen Carpenter Story".

acum 81 luni (11 Mar 2016)

>

"Carol", noua productie a valorosului regizor american Todd Haynes (nascut acum 55 de ani, chiar in "cetatea filmului", Los Angeles), a fost nominalizata in acest an la sase Oscaruri (cele doua extraordinare actrite: Cate Blanchett pentru rol principal si Rooney Mara pentru rol secundar, scenariu adaptat, imagine, costume si muzica), dar, dupa cum se vede, nu si pentru regizor si cel mai bun film. De altfel, in intreaga sa cariera el are doar o nominalizare la Premiile Oscar, cea pentru scenariul original de la "Far from Heaven" (2002).

Adica, sa supuna unei analize acide America clasica, asa-zis a "varstelor de aur", in primul rand cea a anilor '50, si sa puna sub lupa numeroasele tipuri de excludere cu care se confrunta cea mai avansata democratie a lumii.

Fara explicatii

In "Far from Heaven", personajul Juliannei Moore, o sotie de mic-burghez, dezvolta o relatie interzisa cu servitorul sau de culoare. Nimic altceva decat ca doua femei, una mai in varsta si posedand dulcele fruct al experientei, alta mai tanara si aflata la inceput de drum (adica proaspata si ingenua), se indragostesc una de cealalta.

Faptul se intampla pur si simplu, de la sine, ne dam seama ca inca de la prima privire pe care cele doua o schimba intr-un magazin (Mara este vanzatoare, iar Blanchett clienta). Un film prost ar fi incercat sa ne explice de ce cele doua femei se apropie una de cealalta, cu racursiuri asupra trecutului personajelor, a copilariei lor etc.

Less is more

Australianca Cate Blanchett, una dintre cele mai rasate actrite ale ultimelor decenii de cinema, o interpreteaza pe Carol Aird, "nevasta de om bogat" (Kyle Chandler fiind acesta), aflata in divort, iar mai tanara Rooney Mara (devenita celebra cu rolul Lisbeth Salander din filmul lui David Fincher, dupa seria "Millennium") pe Therese Belivet, fotografa aspiranta (ceea ce va si deveni, pe parcurs), avand aceasta slujba temporara de vanzatoare. Scenele explicit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro