VIDEO Propaganda de razboi din 1944: "Rusia este despartita de Romania de raul Prut"

Documentarul din arhiva British Pathe este filmat in anul 1944 si dureaza 2.25 minute vorbind despre cum Rusia este despartita de Romania "doar de raul Prut". Ovatii in august 1944, la intrarea Armatei Rosii in Capitala Constanta, sub ocupatie germano-bulgara: statuia lui Ovidius, data jos de pe soclu, cazinou si hoteluri bombardate Povestile impresionante ale eroinelor in halate albe din spatele frontului: "Am tratat si romani, si nemti, si rusi"

acum 67 luni (25 Feb 2017)

Documentarul din arhiva British Pathe este filmat in anul 1944 si dureaza 2.25 minute vorbind despre cum Rusia este despartita de Romania "doar de raul Prut".

"Despartita de Rusia prin raul Prut, Romania s-a desprins de nazisti in cel de-al Doilea Razboi Mondial una dintre cele mai mari surprize. Podurile Prutului au fost arse de nemti, care au parasit intempestiv Basarabia", recita crainicul englez.

Propaganda anunta in nota triumfatoare cum au reusit rusii sa treaca Prutul si sa patrunda in Romania, acesta fiind considerat un moment extraordinar al razboiului. Armata Rosie a facut capturi luand prizonieri soldati nazisti care n-au fugit destul de repede".

Filmuletul reda secvente din orasele Siret si Botosani, unde populatia refugiata s-a convins rapid ca "rusii nu doresc sa acapareze pamanturile si casele", intorcandu-se astfel la matca.

"Romania a decis ca a jucat destul meciul german, pe masura ce Rusia si-a continuat marsul spre Est.

Ce s-a intamplat cu prizonierii nemti care n-au alergat "destul de repede" povesteste un venerabil veteran de razboi roman, care are si-acum sufletul incarcat de remuscari.

"Am prins pe front, de unde se retrageau, trei nemti cu grupa mea si i-am predat rusilor. Nici n-au asteptat sa ne indepartam, ca rusii au scos pistoalele si i-au executat cu sange rece, acolo, pe loc.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro