VIDEO Povestea tragica de iubire a celui mai faimos cuplu de fotoreporteri de razboi: Gerda Taro si Robert Capa

VIDEO Povestea tragica de iubire a celui mai faimos cuplu de fotoreporteri de razboi: Gerda Taro si Robert Capa

Gerta si Endre devin Gerda Taro si Robert Capa Gerta devine iubita lui Endre, el o invata sa faca fotografii si sa le editeze, astfel ca ei formeaza curand un cuplu nu doar in viata personala, ci si profesionala. Povestea tragica a celui mai faimos cuplu de fotoreporteri de razboi Gerda Taro - Robert Capa a inspirat numeroase ecranizari si scrieri, precum si o piesa a trupei britanice indie rock Alt-J, care a compus melodia "Taro" inclusa pe albumul de debut "An Awesome Wave" din 2012.

acum 35 luni (9 Sep 2017)

Gerda Taro, pe numele sau real Gerta Pohorylle, s-a nascut la 1 august 1910, la Stuttgart, Germania.

In 1933, membrii familiei Pohorylle sunt fortati sa plece din oras, iar Gerta, devenita militanta antinazista, se desparte de familia ei, pe care n-avea sa o mai revada vreodata. Pleaca la Paris, unde il intalneste pe Endre Erno Friedmann, fotograful pasionat de presa. Fiul mijlociu al unor croitori evrei de lux din Budapesta, Endre parasise Ungaria in 1931, din cauza aceluiasi curent antisemit care incepea sa se faca simtit.

Gerta si Endre devin Gerda Taro si Robert Capa

Gerta devine iubita lui Endre, el o invata sa faca fotografii si sa le editeze, astfel ca ei formeaza curand un cuplu nu doar in viata personala, ci si profesionala.

"Capa" castiga aprecierea editorilor de presa, iar secretul sau este dezvaluit.

Ultima misiune

Pleaca impreuna ca fotoreporteri de razboi pe fronturile miscarilor civile si militare din Franta si Spania, unde pozeaza fiecare din perspectiva sa. I

n iulie 1937, Gerda Taro merge singura in Spania, unde transmite imagini de la bombardamentul din Valencia, apoi din regiunea Brunete. La 25 iulie 1937, ea a fost lovita de un tanc, in timp ce isi facea meseria fotografiind printre camioane si soldati raniti.

Gerda a murit o zi mai tarziu si a fost inmormantata la 1 august 1937, chiar in ziua in care ar fi implinit varsta de 27 ani.

Gerda Taro este prima femeie fotoreporter de razboi care a murit pe front.

Indochina, imaginea finala

Nascut la 22 octombrie 1913, in Budapesta, Ungaria, Robert Capa i-a supravietuit Gerdei Tarp cativa ani si cateva razboaie, pana in 1954.

Cautand noi ipostaze si cel mai bun unghi pentru fotografiile sale, Capa a calcat pe o mina de pe campul de batalie, fiind pulverizat in explozie.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro