VIDEO Pianistul Eduard Stan: "Daca ramaneam in Romania, nu cred ca deveneam muzician"

VIDEO Pianistul Eduard Stan:

3 exista un contrast foarte frumos intre partea intai care apartine de aceasta categorie si partea a doua care e un belcanto superb in Mi major, o tonalitate atat de indepartata de Do minor-ul initial si care e de fapt inima intregului conceput. Profesorul care m-a marcat cel mai mult a fost domnul Arie Vardi, cu care am lucrat mult timp cand eram cat de cat copt ca artist, in clasa solistica de la Academia de Muzica din Hanovra. La scoala de la Hanovra am trecut practic prin toate etapele, de la pedagogie, la diploma artistica si diploma concertistica. Am avut un coleg in clasa de dirijat - am facut si un semestru de dirijat orchestral - care a fost la mai multe orchestre in Germania si a interpretat lucrarile compozitorulu roman. Eduard Stan este un apreciat partener de muzica de camera, renumita revista de specialitate The Strad descriindu-l ca pe "un talent fin al replierii cu un simt innascut pentru echilibrul sonoritatii".

acum 42 luni (19 Oct 2017)

Despre Concertul pentru pian nr. 3 de Ludwig van Beethoven, solistul Eduard Stan, un maestru al nuantelor, spune ca exista "o tehnica a culorii, a sunetului si a sonoritatii", dincolo de tehnica vitezei. Concertul dirijat de Christian Badea a fost sustinut si miercuri seara la Sala mare a Ateneului Roman.

Eduard Stan: Este o lucrare de Beethoven in Do minor, o lucrare despre destin...Practic toate lucrarile pe care le cunoastem de Beethoven in Do au un anumit dramatism. 3 exista un contrast foarte frumos intre partea intai care apartine de aceasta categorie si partea a doua care e un belcanto superb in Mi major, o tonalitate atat de indepartata de Do minor-ul initial si care e de fapt inima intregului conceput. Sunt aproape 20 de ani de cand am pus ultima oara mana pe aceasta partitura. Sunt sute de versiuni de interpretari pe care le cunoastem . E intotdeauna o provocare - un challenge cum zice englezul - o astfel de capodopera, din toate punctele de vedere.

Cu maestrul Christian Badea am mai cantat un concert de Grieg, tot la Ateneu, cred ca in urma cu 5-6 ani. Ma simt foarte bine alaturi de el. Este un dirijor extrem de experimentat in opera si asta se simte, te prinde din toate partile, nu sunt neclaritati din partea dansului. Cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu" am avut o repetitie marti seara, dupa o zi destul de obositoare .

De mic copil. Am avut primele ore de pian la varsta de cinci ani. La varsta de sase ani am avut ore cu doamna Stela Dragulin la Brasov. Am avut noroc sa am profesori foarte buni in Germania care mi-au insuflat mai mult iubirea de muzica si nu de studii. Profesorul care m-a marcat cel mai mult a fost domnul Arie Vardi, cu care am lucrat mult timp cand eram cat de cat copt ca artist, in clasa solistica de la Academia de Muzica din Hanovra.

La scoala de la Hanovra am trecut practic prin toate etapele, de la pedagogie, la diploma artistica... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro