VIDEO Pestera in care Arsenie Boca a turnat in mare secret cruciulite. "Exista o teama fata de comunisti, puteam ajunge la puscarie"

VIDEO Pestera in care Arsenie Boca a turnat in mare secret cruciulite.

I-a aratat, mai tarziu, pestera secreta de la Bumbesti Jiu, si i-a propus sa confectioneze aici cruciulite: "Zian Valean, pe numele sau de botez, iesise la pensie si comunistii il obligasera sa mearga la un atelier de pictura, pentru ca studiase la Belle Arte din Bucuresti si era un pictor extraordinar de bun. Materialul pentru cruciulite era luat de la Uzina Mecanica Sadu Gorjeanul spune ca l-ar fi ajutat pe parintele Arsenie Boca sa confectioneze sute de cruciulite de diferite forme: "Cruciulitele pe care le realizam aveam diferite dimensiuni si forme.

acum 30 luni (19 Dec 2017)

Virgil Maftei are varsta de 64 de ani si traieste in localitatea Arcani. El povesteste ca in anii `70 l-ar fi ajutat pe parintele Arsenie Boca sa confectioneze cruciulite dintr-un aliaj metalic intr-un loc secret. Totul s-a petrecut in mare taina, intr-o grota aflata in fostul cimitir din orasul Bumbesti Jiu, un loc cunoscut doar de putine persoane, care stiau foarte bine zona. Se mai observa si acum temelia vechiului lacas de cult si o cruce care a ramas in acest loc. Toate mormintele au fost stramutate in noul cimitir, pentru ca locul urma sa fie acoperit de barajul de acumulare de pe raul Jiu, insa investitia nu s-a mai finalizat. Intr-un versant stancos de langa acest loc aflat in imediata vecinatate a Jiului sunt mai multe grote care comunica intre ele, o adevarata pestera. Una dintre intrari este amenajata cu beton, cu toate ca este acoperita de maracinis si abia se poate zari. Virgil Maftei ne-a dus in locul in care spune ca, in urma cu peste 40 de ani, l-a ajutat pe parintele Arsenie Boca sa toarne cruciulite. Se patrunde in interiorul pesterii pe un culoar mai ingust lung de 15-20 de metri, dupa care spatiul se largeste. Aici sunt sticle, ambalaje si restul unui pat, semn ca locul a mai fost folosit ca adapost de catre alte persoane. "L-am adus in aceasta grota si i-am facut propunea" Virgil Maftei povesteste ca l-a cunoscut pe Arsenie Boca la Sinaia, unde fusese surghiunit de comunisti. I-a aratat, mai tarziu, pestera secreta de la Bumbesti Jiu, si i-a propus sa confectioneze aici cruciulite: "Zian Valean, pe numele sau de botez, iesise la pensie si comunistii il obligasera sa mearga la un atelier de pictura, pentru ca studiase la Belle Arte din Bucuresti si era un pictor extraordinar de bun. Am ajuns la Sinaia, unde facea slujbe pe ascuns, pentru ca i se interzisese de comunisti. Era o diferenta mare de varsta intre noi, cam de 40 de ani. Imi vorbea foarte mult si de grota de la Prislop. L-am adus in aceasta grota si i-am facut propunea sa realizam acele ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro