VIDEO Perlele Muntilor Apuseni filmate din drona. Cum arata tinutul de poveste al Detunatelor, la sfarsit de iarna

VIDEO Perlele Muntilor Apuseni filmate din drona. Cum arata tinutul de poveste al Detunatelor, la sfarsit de iarna

"Detunata este un pisc de piatra de bazalt, compus din prisme mari de bazalt, ce stau oblu din jos, oblu din sus, ca si cand ar fi niste arbori uriasi, unul langa altul, in Muntii Abrudului, spre miaza-noapte rasarit de la Bucium-sasa.

acum 25 luni (4 Mar 2018)

Detunatele se afla in topul atractiilor turistice din Muntii Apuseni pentru pasionatii de fotografie. Au fost denumite astfel de localnici datorita zgomotelor puternice, ca de tunet, produse de rostogolirea stancilor desprinse din versant.

Imagini realizate cu drona de fotograful Marius Turc ofera detalii despre tinutul din munti, unde doua formatiuni stancose, denumite Detunata goala si Detunata flocoasa ies in evidenta de la mare departare.

Coloane de bazalt ale Detunatei goale se aflala o altitudine de circa 1.200 de metri in Muntii Metaliferi (Apuseni). De aici, calatorii traverseaza padurile si pasunile pitoresti, animate de casele traditionale ridicate de moti pe coaste.

Potecile ocolesc apoi grohotisul si bolovanii imensi, acoperiti cu zapada si se strecoata prin padure, ajungand deasupra peretilor de stanca inalti de aproape 100 de metri. De aici, in fata calatorilor se dezvaluie privelistile Muntilor Metaliferi si ai Bhorului, ale Muntilor Vulcan si ale Rosiei Montane. Insa ambele au fost de-a lungul timpului motive de legende locale, despre tinutul zanelor, ostile de capcauni, despre jidovi si fete de uriesi. Ion Pop Reteganul (1853 - 1905), unul dintre marii folcloristi ai Ardealului, a strans o multime de astfel de legende.

"Detunata este un pisc de piatra de bazalt, compus din prisme mari de bazalt, ce stau oblu din jos, oblu din sus, ca si cand ar fi niste arbori uriasi, unul langa altul, in Muntii Abrudului, spre miaza-noapte rasarit de la Bucium-sasa. Apare ca o casa mare, uriasa, in mijlocul unui islaz, inalta de vreo 200 de coti si in periferie de vreo mie de coti. Portul lor e dintre cele mai frumoase porturi taranesti", scria publicistul Ion Pop Reteganul, in volumul "Munti, animale si pamant", reeditat in 1935, la trei decenii de la moartea sa. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro