VIDEO Paradisul magnoliilor inflorite. Parcul dendrologic cu cea mai bogata colectie de arbori exotici

VIDEO Paradisul magnoliilor inflorite. Parcul dendrologic cu cea mai bogata colectie de arbori exotici

Vechi de aproape doua secole si intins pe mai mult de 70 de hectare pe Valea Muresului, parcul dendrologic din Simeria cuprinde cea mai bogata colectie de specii de magnolii din tara. Parcul dendrologic si magnoliile inflorite / ADEVARUL Povestea parcului dendrologic Parcul dendrologic din Simeria detine, nu doar cea mai bogata colectie de magnolii, dar si cea mai valoroasa colectie de plante lemnoase exotice din Romania, rezervatia fiind unica in tara.

acum 45 luni (18 Apr 2018)

Vechi de aproape doua secole si intins pe mai mult de 70 de hectare pe Valea Muresului, parcul dendrologic din Simeria cuprinde cea mai bogata colectie de specii de magnolii din tara. 12 specii diferite de magnolii au fost aduse de-a lungul timpului aici din America de Nord, Extremul Orient si chiar din Himalaya, iar silvicultorii care au avut in grija arboretumul au reusit sa le mentina si sa le raspandeasca.

In ultimele zile, zeci de magnolii care impodobesc aleile parcului au inflorit, iar spectacolul unic al naturii atrage o multime de turisti. Frecvent, iubitorii de natura din Deva, Hunedoara si Simeria isi dau intalnire in parc, multi dintre ei mobilizandu-se pe paginile de socializare in dorinta de a face cunoscuta lumii frumusetea locului. Unele magnolii ar putea ajunge pana la 30 de metri inaltime, altele impresioneza prin forma ciudata a coroanei. Coloritul, forma si parfumul lor ma impresioneaza", spune Mircea, un tanar din Hunedoara, insotit de iubita sa.

Parcul dendrologic si magnoliile inflorite / ADEVARUL

Povestea parcului dendrologic

Parcul dendrologic din Simeria detine, nu doar cea mai bogata colectie de magnolii, dar si cea mai valoroasa colectie de plante lemnoase exotice din Romania, rezervatia fiind unica in tara. In decursul istoriei, parcul a apartinut succesiv familiilor nobiliare de origine maghiara (Gyulay, Kun, Fay si Ocskay), si s-a transmis pe linie feminina.

In 1954 a fost infiintata Statiunea de Cercetari si Experimentari Forestiere Simeria, care ulterior a preluat ca baza materiala Parcul Dendrologic. Masura a avut ca scop protejarea zonei, care era vizata de taierile de padure efectuate de localnici.

La propunerea Comisiei Monumentelor Naturii, parcul dendrologic este ocrotit de lege, primind atributul de "Monument al Naturii" - rezervatie dendrologica. Dupa 1990, timp de 15 ani, urmasii famililor grofilor maghiari Fay si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro