VIDEO O femeie din Botosani a colorat in mov campurile din nordul tarii si a compus un imn pentru plantatia ei de lavanda

VIDEO O femeie din Botosani a colorat in mov campurile din nordul tarii si a compus un imn pentru plantatia ei de lavanda

De asemenea, sapun din lavanda, dar si odorizante din lavanda uscata, pe care le ambalam in saculeti confectionati de mine si de fiice in casa. / Insa pana acum noi am muncit / Insa pana acum noi am gandit / Cum era candva, mai de mult, dintr-o planta mica a crescut / un mugur de flori si asteptari / o tufa ce se inalta-n zari, / cu lujeri lungi inalti si subtiri, / o floare ce ne patrunde-n simtiri, / Lavanda".

acum 48 luni (22 Jun 2016)

Comuna Durnesti se afla la 30 de kilometri de municipiul Botosani. In acest colt nordic batut fie de vanturi reci, fie de seceta, orice calator s-ar astepta sa gaseasca campuri intinse cu cereale sau zone impadurite. La intrarea in Durnesti, insa, se intinde o mare de culoare mov. Campul de lavanda, o planta specifica mai mult sudului Frantei, este o prezenta neobisnuita la Durnesti.

Mihaela Sologon (38 de ani), o mama cu patru copii din Durnesti, este cea care planteaza si ingrijeste ca pe propriii prunci tufele de lavanda. "Le iubesc din tot sufletul", marturiseste botosaneanca pe marginea lanului cu lavanda plantat in urma cu doi ani.

Doi ani de studiu

Mihaela Sologon, dintr-o familie de mici intreprinzatori din Durnesti, era pana acum patru ani ocupata doar cu cresterea copiilor. L-a vizionat impreuna cu fiicele si ceea ce le-a atras atentia a fost nesfarsitele campuri cu lavanda.

"Cand am vazut acele lanuri cu lavanda din Provence s-a declansat o pasiune greu de explicat in cuvinte. Mi-am dorit din suflet sa cultiv si aici lavanda. Din 2012 au urmat doi ani de studiu intens. "Am citit carti, pe internet, sfaturi de la producatori, mai ales din Franta. Am cerut sfaturi si de la cultivatorii din tara si abia dupa aceea am plantat butasii.

Cosmetice din lavanda

Anii de studiu in domeniul lavandei au transformat-o pe botosaneanca intr-o adevarata cunoscatoare a plantei si beneficiilor acesteia. Stie sa prepare tot felul de extracte din lavanda, dar si cosmetice. De asemenea, sapun din lavanda, dar si odorizante din lavanda uscata, pe care le ambalam in saculeti confectionati de mine si de fiice in casa.

Desi nu s-a gandit la cultivarea lavandei ca la o afacere, Mihaela Sologon a devenit un fel de "regina" a targurilor cu produse agricole. Cu toate acestea, am inceput sa mergem la targuri de profil. Sunt f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro