VIDEO O baza militara americana ascunsa sub ghetarii Groenlandei iese la suprafata

VIDEO O baza militara americana ascunsa sub ghetarii Groenlandei iese la suprafata

In urma unor cercetari in Arhivele Militare Americane, s-a constatat ca la fata locului au ramas aproape 200.000 de litri de carburanti, 240.000 de litri de apa uzata si deseuri radioactive, care risca sa ajunga in apele oceanice. "Din punct de vedere moral, cred ca Danemarca si Statele Unite au sarcina de a efectua operatiunile de curatare.

acum 86 luni (7 Oct 2016)

Cel mai ascuns secret al Razboiului Rece este dezvaluit de fenomenul incalzirii globale, potrivit "Le Figaro".

In contextul unor tensiuni acerbe intre Statele Unite si Uniunea Sovietica, proiectul secret era destinat gazduirii a 600 de rachete balistice, dar si desfasurarii unor activitati de cercetare.

In acest scop, au fost construite galerii imense, laboratoare, spatii de depozitare, chiar si un spital, un cinematograf si o biserica pentru personal.

Insa proiectul a fost abandonat in 1967, dupa criza rachetelor din Cuba, si a ramas secret pana in 1997.

"Nimeni nu s-a gandit ca (baza) va iesi la suprafata, dar lumea s-a schimbat", afirma William Colgan, un glaciolog de la Universitatea York.

In urma unor cercetari in Arhivele Militare Americane, s-a constatat ca la fata locului au ramas aproape 200.000 de litri de carburanti, 240.000 de litri de apa uzata si deseuri radioactive, care risca sa ajunga in apele oceanice.

Curatarea zonei necesita operatiuni de amploare si multi bani, pe care Groenlanda nu ii are, in timp ce Danemarca si Statele Unite ofera raspunsuri evazive.

Saptamana trecuta, ministrul danez de Externe Kristian Jensen a declarat ca tara sa va "examina" dosarul "in dialog strans cu Groenlanda".

Reprezentantul pentru Afaceri Externe al Groenlandei Vittus Qujaukitsoq s-a declarat "preocupat" de acest subiect si s-a angajat sa identifice responsabilul in acest caz.

La randul sau, Pentagonul da asigurari ca "recunoaste realitatea schimbarii climatice si riscurile existente" in cazul Camp Century si promite sa "colaboreze cu Guvernul danez si autoritatile groenlandeze pentru solutionarea unor chestiuni de securitate comuna".

Istoricul Kristian Hvidtfelt Nielsen, de la Universitatea din Arhus, considera ca, in acest caz, responsabilit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro