VIDEO Moldova cere la ONU retragerea trupelor ruse din Transnistria. Discursul premierului Pavel Filip

VIDEO Moldova cere la ONU retragerea trupelor ruse din Transnistria. Discursul premierului Pavel Filip

Potrivit rapoartelor OSCE, in regiunea transnistreana, in depozitele grupului operativ de trupe ruse, se afla mai mult de 21 de mii de tone de armament, iar Guvernul Republicii Moldova nu supravegheaza si nu controleaza aceste arme din lipsa accesului.

acum 77 luni (22 Sep 2017)

"Pentru noi este extrem de important ca aceasta solutie sa fie bazata pe respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, prin oferirea unui statut special regiunii transnistrene, asa cum este stipulat in documentele OSCE", a declarat premierul moldovean, subliniind ca actual format de mentinere a pacii cu participarea contingentului militar rus trebuie sa fie transformat intr-o misiune civila cu mandat international. Exercitiile militare efectuate in regiune de trupele ruse cu participarea fortelor militare sunt o provocare de securitate la adresa Republicii Moldova si sunt in contradictie cu obligatiunile de a respecta principiul neutralitatii Republicii Moldova, a mai spus premierul Pavel Filip.

Potrivit rapoartelor OSCE, in regiunea transnistreana, in depozitele grupului operativ de trupe ruse, se afla mai mult de 21 de mii de tone de armament, iar Guvernul Republicii Moldova nu supravegheaza si nu controleaza aceste arme din lipsa accesului. Astfel, este imposibila testarea tehnicii, inclusiv a celei invechite, nu poate fi monitorizat transferul de arme si munitii pe teritoriul regiunii si in afara sa.

"Reiteram cu fermitate cererea de retragere completa si neconditionata a asa-zisului Grup Operativ de Trupe Ruse, succesor al fostei Armate a 14-a sovietice, care stationeaza ilegal pe teritoriul Republicii Moldova", a cerut premierul moldovean.

De asemenea, in alocutiunea sa, Pavel Filip, a vorbit despre procesul de reforme lansat de autoritatile de la Chisinau si a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a sustine plenar eforturile ONU indreptate spre depasirea amenintarilor actuale la securitatea internationala. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro