VIDEO Moise, refugiatul african devenit roman: "Daca noi nu ducem tara asta in sus, nimeni nu o va face in locul nostru"

VIDEO Moise, refugiatul african devenit roman:

Nu ar arunca cu pietre pe strada intr-un refugiat, dar daca are de ales intre un chirias roman, student, bogat, sau ce se se mai cere la chiri ar alege o astfel de persoana fata de o alta persoana", a declarat reprezentantul ONG-ului potrivit caruia refugiatii se confrunta si cu probleme in obtinerea unui contract de inchiriere, absolut necesar dreptului de sedere. Pledoaria lui Moise pentru primirea refugiatilor La evenimentul de la Timisoara a participat si Moise Yeboua, un refugiat din Coasta de Fildes, integrat in Romania, unde a absolvit si Facultatea de Drept si a obtinut cetatenia romana.

acum 70 luni (12 May 2017)

Schimbarea perceptiei romanilor asupra refugiatilor prin informarea cu privire la ce inseamna sa fii refugiat. Potrivit directorului Institutului Intercultural Timisoara, Calin Rus, care a si mediat dezbaterea, opinia publica din Romania, inclusiv din Timisoara, oras renumit pentru multiculturalitatea sa, are o perceptie negativa atunci cand vine vorba de primirea refugiatilor proveniti din zone de conflict. "S-a construit si la noi, inclusiv aici in Timisoara un stereotip negativ al refugiatilor, in special bazat pe transmiterea exagerata a numarului de refugiati care vin din Serbia spre Romania. Desi avem noi, cei din Timisoara, tendinta sa ne privim ca fiind foarte deschisi si toleranti, avem o atitudine diferita cand vine vorba de refugiatii care au venit in ultima perioada in Europa", a declarat Calin Rus.

Flavius Loga Ilioni, reprezentant al AIDROM, un ONG care se ocupa de integrarea refugiatilor in Romania, inclusiv prin gasirea unei chirii, resimte pe propria piele reticenta timisorenilor fata de refugiati. Nu ar arunca cu pietre pe strada intr-un refugiat, dar daca are de ales intre un chirias roman, student, bogat, sau ce se se mai cere la chiri ar alege o astfel de persoana fata de o alta persoana", a declarat reprezentantul ONG-ului potrivit caruia refugiatii se confrunta si cu probleme in obtinerea unui contract de inchiriere, absolut necesar dreptului de sedere.

Purtatorul de cuvant al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) din Romania, Gabriela Leu, a aratat ca pentru a-i accepta pe refugiati e nevoie de intelegerea acestui statut. "Un refugiat este o persoana care a trecut printr-o procedura de azil in care s-a stabilit daca exista un pericol in tara sa. Un refugiat este o persoana care a dovedit deja ca are o temere de persecutie", a explicat Gabriela Leu.

Pledoaria lui Moise pentru primirea refugiatilor

La evenimentul de la Timisoara a par... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro