VIDEO Mitrovica, orasul urii etnice in Kosovo. "O lume unde legea nu exista"

VIDEO Mitrovica, orasul urii etnice in Kosovo.

Este presarat cu numeroase service auto, cu tarcuri pline de masini - mai vechi sau mai noi, de vanzare sau pentru fiare vechi - cu magazine care vand materiale si utilaje de constructii, cu fabricute si alte garaje auto. De fapt, cam toti responsabilii de conducerea tarii povestesc, cu optimism, despre masurile exceptionale luate pentru protejarea minoritatilor, despre integrarea lor in deciziile locale si centrale, despre functii de conducere si cate si mai cate beneficii asigurate de Constitutia kosovara: cea mai tanara si cea mai progresista din Europa. "De la incheierea razboiului, au facut in mod constant parte din viata lor sociala si institutionala, au fost integrati in institutii de la niveluri mici pana la nivelul guvernului: viceprim-ministrul face parte din comunitatea sarba, la fel si ministrii, viceministrii, primarii", a declarat presedinta Atifete Jahjaga. Odata cu Acordul de la Bruxelles din 2013, etnicii sarbi au acceptat autoritatea politiei de la Pristina si a tribunalelor kosovare si au votat punand stampila pe buletine de vot cu logoul Republicii Kosovo. Oamenii spun ca se simt fortati de guvernul de la Pristina, de Bruxelles, dar si de cel de la Belgrad: care "inca le trimite bani, dar nu ii mai vrea". Mitrovica, orasul emblematic pentru diviziunea kosovara Frica de moarte la fiecare pas Desi oficialii se lauda cu masurile de securitate si cu fortele KP (Politia Kosovo) trimise in Nord, oamenii de rand traiesc in continuare cu sentimentul de nesiguranta. Sarbii de aici se simt straini de restul tarii, nu vorbesc aceeasi limba si, de cele mai multe ori, trebuie sa mimeze ca sunt internationali. Zona nu are sanse reale de a atrage investitii straine si de a creste economic atat timp cat violentele de strada nu sunt aplanate si exista in continuare incertitudini politice.

acum 60 luni (20 Apr 2015)

"Sunt o extremista pentru ca sunt sarboaica si traiesc in partea de nord a Kosovo. Traim intr-un loc unde legea nu exista" spune Marina, 31 de ani, in fata facultatii de Stiinte Tehnice din Mitrovica de Nord.

Drumul de la Pristina la Mitrovica dureaza aproximativ o ora, daca prinzi trafic pe sosea. Este presarat cu numeroase service auto, cu tarcuri pline de masini - mai vechi sau mai noi, de vanzare sau pentru fiare vechi - cu magazine care vand materiale si utilaje de constructii, cu fabricute si alte garaje auto. Intre ele s-au ridicat case, mai instarite sau lasate la rosu, iar pe fundal se vad muntii inca patati de zapada.

Mitrovica de Nord este o regiune despre care inaltii oficiali kosovari spun ca se indreapta spre normalitate. De fapt, cam toti responsabilii de conducerea tarii povestesc, cu optimism, despre masurile exceptionale luate pentru protejarea minoritatilor, despre integrarea lor in deciziile locale si centrale, despre functii de conducere si cate si mai cate beneficii asigurate de Constitutia kosovara: cea mai tanara si cea mai progresista din Europa.

"De la incheierea razboiului, au facut in mod constant parte din viata lor sociala si institutionala, au fost integrati in institutii de la niveluri mici pana la nivelul guvernului: viceprim-ministrul face parte din comunitatea sarba, la fel si ministrii, viceministrii, primarii", a declarat presedinta Atifete Jahjaga.

Unde se rupe Mitrovica

Era 31 martie, ziua in care am decis sa plec spre Mitrovica, iar alesii sarbi din parlament intrasera in a doua luna de boicot. In ciuda Acordului de normalizare a relatiilor Pristina-Kosovo, normalul din teritoriu este departe de promisiunile si cerintele puse pe hartie in birourile Uniunii Europene.

Dreptul de proprietate asupra complexului Trepca este contestat, Serbia pretinzand ca detine 75% din Trepca, Kosovo contestand acest luc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro