VIDEO Mistretii, din nou la plimbare pe strazile Brasovului

VIDEO Mistretii, din nou la plimbare pe strazile Brasovului

Nu se tem de oameni, iar uneori se apropie chiar si de intrarile din scarile de bloc. In octombrie anul trecut un urs a ranit o fata de 14 ani si un barbat de 45 de ani in fata unui bloc din Fagaras. Trebuie sa avem un plan pe termen lung, iar impuscarea haotica a ursilor nu este o solutie", a declarat Cristina Lapis, presedintele Asociatiei Milioane de Prieteni, care administreaza Rezervatia de Ursi de la Zarnesti.

acum 58 luni (15 Feb 2018)

O turma de mistreti a fost vazuta din nou miercuri noaptea pe strada Jepilor din Cartierul Racadau. Tot in acelasi cartier, luni noaptea, o turma de peste 10 mistreti, a fost filmata pe strazile Dobrogeanu Gherea si Molidului. "Vin in fiecare seara, sa caute de mancare probabil. Nu se tem de oameni, iar uneori se apropie chiar si de intrarile din scarile de bloc. Uneori localnicii anunta prezenta animalelor la 112, alteori nici nu mai suna pentru ca s-au obisnuit cu ele. In luna noiembrie de exemplu, un urs ranit a stat ore bune pe treptele din fata intrarii in scara unui bloc.

"Cu ursii suntem obisnuti de ani buni. Masuri nu s-au luat, situatia este aceeasi de ani buni. Ursii nu sunt violenti, nu au atacat oameni, dar nu se stie niciodata deoarece sunt animale salbatice. Dimineata devreme cand mergem la munca sau noaptea cand venim de la schimbul doi, trebuie sa ne uitam cu atentie cand iesim din bloc sau cand ne apropiem de bloc, pentru ca s-a mai intamplat sa dam nas in nas cu ursul", maispune Marian Turian. Daca in cartierul Racadau ursii nu au fost violenti, au existat si incidente sangeroase. In octombrie anul trecut un urs a ranit o fata de 14 ani si un barbat de 45 de ani in fata unui bloc din Fagaras. La Fundata si Rasnov ursii au ucis zeci de oi si au intrat de mai multe ori in gospodariile oamenilor.

Solutii de specialisti

Specialistii sunt de parere ca exista solutii pentru impiedicarea animalelor salbatice sa ajunga in oras. Potrivit Cristinei Lapis, presedintele Asociatiei Milioane de Prieteni, care administreaza Rezervatia de Ursi de la Zarnesti, ar trebui amenajate arii naturale in zonele impadurite asa cum este in Canada. Aceste arii au intre 5.000 si 6.000 de hectare. Aici se poate cultiva porumb sau pomi fructiferi, pentru ca ursii si mistretii sa gaseasca mancare, deoarece animalele vin in oras in cautare de hrana.

O alta problema este aceea ca n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro