VIDEO Misterioasa cetate medievala din Tara Hategului. Fortul militar vechi de opt secole ignorat de autoritati

VIDEO Misterioasa cetate medievala din Tara Hategului. Fortul militar vechi de opt secole ignorat de autoritati

Cetatea medievala a Hategului / ADEVARUL Donjonul medieval Dupa mai mult de o ora de mers de la popas, se dezvaluie pe culme, vechiul donjon al cetatii, cu ziduri groase de trei metri, singura constructie ramasa in picioare.

acum 78 luni (29 Apr 2018)

GALERIE FOTO

Cetatea Hategului se numara printre cele mai vechi fortificatii medievale din tara, unii istorici sustinand ca dateaza din secolul al XIII-lea.

Ar fi fost devastata de ostile otomane in secolul al XV-lea si recladita la inceputul secolului al XV-lea. Locul se afla la rascrucea drumurilor spre Banat, prin Portile de Fier ale Transilvaniei, spre Oltenia, prin Defileul Jiului si spre centrul Ardealului, pe Valea Streiului, la cinci kilometri de orasul Hateg si deasupra satului Subcetate.

Cel mai accesibil traseu spre ruinele medievale porneste de la popasul Zimbrul, de pe Dealul Hategului. Calatorii urmeaza un drum forestier, care se bifurca de mai multe ori in padure, astfel ca trebuie sa fie foarte atenti la cele cateva indicatoare asezate pe copaci. Dupa jumatate de ora de mers, drumul da intr-un luminis de unde turistii coboara intr-o poiana si urca apoi, intr-o alta padure. Aici, voluntarii au asezat un panou unde sunt oferite informatii despre cetatea regala, au amenajat o toaca "regala" si un mic loc de popas.

Cetatea medievala a Hategului / ADEVARUL

Donjonul medieval

Dupa mai mult de o ora de mers de la popas, se dezvaluie pe culme, vechiul donjon al cetatii, cu ziduri groase de trei metri, singura constructie ramasa in picioare. Turnul hexagonal cu latura de 6,2-6,3 metri, inconjurat de un sant de aparare si un val de pamant, a avut in perioada medievala principalul rol militar si politic in Tara Hategului.

Potrivit istoricilor, cetatea Hategului, atestata din 1247 potrivit unor istorici, era locul de unde castelanul administra teritoriul districtului hategan, in numele regalitatii ungare. Din secolul al XV-lea, cetatea regala a Hategului a apartinut mai multor voievozi si cneji din Ardeal, insa treptat si-a pierdut importanta de asezare militara si turn de observatie, a fost abandonata,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro