VIDEO Mircea Cartarescu, despre Nobelul pentru literatura: Daca comitetul Nobel ar da cu banul, rezultatul ar fi cam acelasi

A fost o reuniune relaxata in cea de a doua seara de gala a Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT) Iasi, mai ales ca moderatorul ei nu s-a sfiit sa scoata pe masa o sticla de vin, daca tot isi aniversase cu o zi inainte ziua de nastere. Intelectualii devin iar tinte Un alt moment important al celei de a doua seri de gala de la FILIT a fost atunci cand discutia a alunecat spre actualitate si spre problemele cu care se confrunta Europa si lumea in ultima vreme. Pe de alta parte, cred ca ar fi bine sa raman in tara, sa incerc sa rezist, sa gasesc si sa dau un sens existentei", a mentionat scriitoarea.

acum 27 luni (12 Oct 2017)

Doi dintre scriitoriii care ajung in fiecare an pe lista scurta a Nobelului pentru literatura, Mircea Cartarescu si Olga Tokarczuk, s-au intalnit la Iasi chiar in seara in care a fost anuntat castigatorul pentru 2017.

Pe 5 octombrie, comitetul Nobel l-a anuntat pe scriitorul britanic de origine japoneza Kazuo Ishiguro drept cel care a obtinut, anul acesta, mult ravnitul premiu pentru literatura. In seara aceleiasi zile, doi autori care prind mereu lista nominalizarilor, Mircea Cartarescu si poloneza Olga Tokarczuk, au venit la Iasi, in fata unei sali arhipline, pentru a discuta despre literatura, dar si despre viata, ba chiar si despre politica. A fost o reuniune relaxata in cea de a doua seara de gala a Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT) Iasi, mai ales ca moderatorul ei nu s-a sfiit sa scoata pe masa o sticla de vin, daca tot isi aniversase cu o zi inainte ziua de nastere.

Iar moderatorul, Robert Serban, nu putea rata momentul pentru a afla impreuna cu spectatorii ce cred autorul roman si partenera sa de dezbatere despre competitia la care participa si ei, dar mai ales despre castigator. Nici nu mai gasesc un punct de interes in aceste decizii, pentru ca sunt intodeauna stranii, ca in Kafka.

Acesta si-a nuantat insa pozitia si a explicat ca nu este un repros pentru comitetul Nobel, ci mai degraba intelege dificultatea cu care se confrunta acesta. Si eu, daca as fi in situatia celor care delibereaza, as alege la intamplare din 50 de autori", a aratat scriitorul roman. Dupa parerea mea este o alegere foarte buna si o alegere care da speranta, pentru ca Ishiguro este un scriitor real.

De altfel, si Olga Tokarczuk a fost de acord ca scriitorul britanic de origine japoneza merita premiul. Stiu despre acest scriitor ca are o anumita profunzime literara, ca este pasionat de ceea ce se intampla in lume, il iubesc si il citesc cu interes", a povestit autoarea poloneza. Olga Tokarczuk a mentionat, insa, ca nu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro