VIDEO Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu: "Am de partea mea pe marii creatori de cultura"

VIDEO Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu:

Proiect de lege care prevede reintroducerea unei contributii de 4 la suta din profitul anual realizat operatorii economici care organizeaza jocuri de noroc pentru constituirea fondului cinematografic - Ministerul Culturii sustine adoptarea unui act normativ aflat momentan in comisia pentru Cultura, arte si mijloace de informare in masa, care prevede completarea articolului 13 din Ordonanta Guvernului nr. - diversitate: atat ca situare in generatii diferite cat si ca abordare a genurilor literare (poeti, prozatori, critici literari) Exemple de actiuni reusite in cadrul targurilor internationale de carte: - Ca urmare a discutiilor initiate de reprezentantii Ministerului Culturii, precum si al acceptului conducerii Targului International de Carte de la Leipzig, in anul 2018 Romania va avea statutul de tara invitata de onoare la acest important eveniment. - In cadrul Targului International de Carte de la Belgrad (cel mai mare eveniment de gen din estul Europei), editurile sarbesti s-au aratat foarte interesate de literatura romana contemporana si au sesizat lipsa unor legaturi literare importante intre cele doua tari in ultimii 20 de ani. Solutii: - Codul Patrimoniului - Rolul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice - Sustinerea unor modificari de urgenta pe Legea 422 si legea consolidarilor - INP lucreaza impreuna cu Ministerul la un Fond de Urgenta pentru Salvarea Patrimoniului National - Trebuie gandita (si vom face asta in iunie, indiferent cine va ajunge primar al Capitalei) un tip de colaborare permanenta/lunara intre MC si PMB. Moara lui Assan: - se afla in stare de prabusire - este in proces de revendicare din 2004, iar MC nu e parte din proces -este un imobil de un interes deosebit, marcand prin proportii, calitate arhitecturala si dotare tehnica, la momentul constructiei, un moment de referinta pentru dezvoltarea industriei romanesti. Un alt element esential de mentionat este faptul ca, prin aceasta decizie a Ministerului Culturii, se va incerca de fapt o opera de rezidire a muzeului, de reinfiintare a acestuia prin negocierea cu Casa de Habsburg a revenirii fondului regal in interiorul castelului, conditionata de respectarea schemei de functionare si de valorificare in cheie muzeala a unei astfel de colectii cu valoare de patrimoniu, acest lucru implicand asigurarea conditiilor optime de conservare, de securitate si de expunere, angajarea unui personal specializat minimal - muzeografi, restaurator, conservator.

acum 93 luni (29 Feb 2016)

Cei adunati la Colectiv se adunasera pentru un eveniment cultural, sa lanseze un album de rock sau sa faca fotografii de arta.

"Oricum, am de partea mea pe marii creatori de cultura. Problema era sa-i atrag de partea mea si pe cei care nu au beneficiat de fonduri pana acum, sectorul independent", a explicat Vlad Alexandrescu prezenta consilierilor sai foarte tineri.

"Ma simt mandatat de strada, si strada asa a functionat, pe retelele de socializare. Toata structura de comunicare este cu cativa studenti voluntari, lucreaza neplatiti de trei luni de zile", a dezvaluit ministrul din culise. Ca parinte, am luat atitudine atunci cand scoala ii ducea pe copii acolo la cinematograf, spunand ca nu sunt de acord ca statul sa aduca in niste sicrie pe consumatorii de cultura", a mai declarat Vlad Alexandrescu.

"Am convenit impreuna cu dl Caramitru sa reluam procesul de revizuire a textelor de lege, pe baza unui grup de lucru numit de ministru, din care si el va face parte", a fost explicatia lui Alexandrescu.

Cele mai importante teme discutate:

Cinematografie:

Una dintre prioritatile mandatului meu, asa cum am spus-o, inca de la inceput este Cinematografia. Am adus in echipa mea un consilier pentru Cinematografie si chiar un Secretar de Stat care au, impreuna cu mine, acest obiectiv. E un lucru la care lucram deja, si lucram in acelasi timp pe mai multe directii: CNC, Romania Film - salile de cinema, o noua lege a cinematografiei, si gasirea unor surse de finantare pentru crearea unui fond cinematografic.

Centrul National al Cinematografiei (CNC)

- in 26 februarie a fost lansat primul concurs de proiecte cinematografice dupa un an de pauza, timp in care industria de film din Romania a stagnat; e un moment important si asteptat de cineastii si producatorii de cinema din Romania;

- concursul va fi finalizat la inceputul lunii mai, chiar inaintea Festivalului de Film de la Cannes; <... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro