VIDEO Mesajul romanului decorat de presedintele Poloniei pentru o scrisoare deschisa: "Speram ca urechile de la Bucuresti se vor deschide in sfarsit"

VIDEO Mesajul romanului decorat de presedintele Poloniei pentru o scrisoare deschisa:

"Acordam domnului Iulius Filip Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone pentru contributia si pentru extraordinarul sau devotament in sprijinirea schimbarilor democratice din Polonia. "Am fost incadrat la pactizarea cu fortele contrarevolutionare din Polonia, adica la organizarea de actiuni subversive impotriva statului, pentru care pedeapsa era de 15-20 de ani inchisoare sau moartea", isi aduce aminte acesta. Opt ani de inchisoare pentru 11cuvinte Desi dosarul sau era terminat in 8 februarie, de abia in 1 martie i se aduce la cunostinta, in celula in care era retinut, ca estecondamnat la 8 ani de inchisoare, 4 ani de interdictii (la vot sau participare a manifestari publice), a fost degradat la soldat si a trebit sa pateasca cheltuielile de judecata.

acum 109 luni (7 Nov 2014)

"Acordam domnului Iulius Filip Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone pentru contributia si pentru extraordinarul sau devotament in sprijinirea schimbarilor democratice din Polonia. In 1981, domnul Iulius Filip, cetatean al Clujului, a trimis o scrisoare de soprijin congresului Solidaritatea cu uratorul mesaj: dorim succes deplin primului congres al unui sindicat liber in tarile socialiste", a sustinut de ambasadorul Republicii Polone Marek Szczygiel in sala de sticla a Primariei. Scrisoarea a ajuns la destinatar si a fost citita in plenul congresului, iar apoi a fost preluata de marile agentii de presa si de Europa libera. Aceasta scrisoare i-a schimbat viata, el a fost codmamnat la aproape 6 ani de inchsoare si un an de munca fortata. "Acordam domnului Iulius Filip Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone pentru contributia si pentru extraordinarul sau devotament in sprijinirea schimbarilor democratice din Polonia" ambasadorul Republicii Polone Marek Szczygiel Mesaj catre conducatori Iulis Filip a sustinut: "Va multumesc pentru recunostina dumneavoastra. E un moment deosebit pentru mine si pentru toti clujenii alaturi de care ne-am luptat pentru a ne afirma libertatea cat mai mult posibil. Am aici oameni dragi pe care as vrea sa vi-i prezint si care au fost alaturi de mine incepand din 1980". "Noi fostii detinuti politici am sperat si speram ca in sfarsit urechile de la Bucuresti se vor deschide, iar cei ce vor alesi de poporul roman sa conduca tara s-o conduca bine, pentru ca pana acum nu a fost condusa bine. Acestia sa se gandeasca si la cei ce si-au sacrificat viata pentru ca ei sa ajunga in actualele pozitii", a mai spus Filip. "Speram ca in sfarsit urechile de la Bucuresti se vor deschide, iar cei ce vor alesi de poporul roman sa conduca tara s-o conduca bine, pentru ca pana acum nu a fost condusa bine. Acestia sa se gandeasca si la cei ce si-au sacrificat viata pentru ca ei sa ajunga in actualele pozitii" Iulius Fi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro