VIDEO Loviturile de gratie in finalele prezidentiale, la TV. De ce n-a contat democratia lui Ratiu, dar am mizat pe "blestemul comunistilor" lui Basescu

VIDEO Loviturile de gratie in finalele prezidentiale, la TV. De ce n-a contat democratia lui Ratiu, dar am mizat pe

Presedintele TVR de atunci, Razvan Theodorescu, declara in urma cu cativa ani ca, potrivit masuratorilor sociologice rudimentare pe care le-au facut la vremea respectiva, 86% din populatia Romaniei s-a uitat la emisiunea care s-a intins pe o durata de aproape trei ore, desi initial fusese programata sa se incheie dupa 120 de minute. Pentru prima oara in direct, poporul roman, cu adevarat liber pe destinele sale, se intalneste de-a lungul a 120 de minute cu 3 oameni politici de prim-plan care au ajuns prin vointa formatiunilor pe care le reprezinta in calitatea de candidati pentru presedintia Romaniei. Fragmente din emisiunea difuzata in direct de TVR pe 17 mai 1990: Consilierii de imagine care analizeaza astazi retrospectiv prestatia contracandidatilor Ion Ratiu si Radu Campeanu sunt incercati de fiori reci pe sira spinarii, cauzati de lipsa totala de ineficienta a discursului opozitiei. Ion Iliescu a castigat alegerile cu un scor urias, cu putin diferit fata de cele de dinainte de 1990, 85,07%. Potrivit acestuia, tendintele de votare erau deja stabilite inainte de dezbatere (de campanie si de evolutia Guvernului pe ultimele luni), iar acest intrebari raman doar ca "momente memorabile". Astfel, Alianta DA a inlocuit in 2004 un candidat plat si inexpresiv (un fel de Nastase de dreapta), cu unul vioi, dinamic, volubil, spumos, popular si populist, aflat pe un imens val de simpatie, care rezistase presiunilor pesediste din cei patru ani de mandat la Primaria capitalei, capabil sa traga dupa el partidele de opozitie (ceea ce Stolojan nu ar fi putut) si sa intoarca spre el un mare segment de nehotarati", explica analistul. "Statea destul de bine in sondaje dupa un mandat plin si de evenimente nefericite (destramarea Aliantei DA, conflictul permanent cu Tariceanu, iesirea PD de la guvernare, suspendarea, caderea guvernului Boc in Parlament, multiplele atacuri media in directia familiei sale etc.).

acum 119 luni (24 Oct 2014)

Institutiile abilitate din Romania n-au avut, pana in 2000, instrumente necesare masurarii cu precizie a audientelor inregistrate de televiziuni.

Presedintele TVR de atunci, Razvan Theodorescu, declara in urma cu cativa ani ca, potrivit masuratorilor sociologice rudimentare pe care le-au facut la vremea respectiva, 86% din populatia Romaniei s-a uitat la emisiunea care s-a intins pe o durata de aproape trei ore, desi initial fusese programata sa se incheie dupa 120 de minute.

La dezbatere au luat parte trei candidati aflati pe buletinele de vot in "duminica orbului", pe 20 mai 1990: Ion Ratiu (PNTCD), Radu Campeanu (PNL) si Ion Iliescu (FSN). In debutul dezbaterii, Theodorescu declara: "Este o seara asteptata cu infrigurare de mult si de multi, o seara care, in felul ei, intra in istorie. Pentru prima oara in direct, poporul roman, cu adevarat liber pe destinele sale, se intalneste de-a lungul a 120 de minute cu 3 oameni politici de prim-plan care au ajuns prin vointa formatiunilor pe care le reprezinta in calitatea de candidati pentru presedintia Romaniei. Dar miracolul de acum 5 luni, la care ne vom gandi mereu cu emotie si cu recunostinta a facut posibila aceasta seara, a facut posibile primele alegeri in libertate, dupa atata amar de vreme".

Alaturi de presedintele TVR Razvan Theodorescu, proaspat numit in functie de FSN, au mai fost in postura de moderatori Emanuel Valeriu si Victor Ionescu.

In ciuda asteptarilor zecilor de mii de romani care iesisera in strada in toata tara in demonstratii-maraton impotriva FSN, dezbaterea televizata a avut un castigator net, de necontestat: pe Ion Iliescu.

Fragmente din emisiunea difuzata in direct de TVR pe 17 mai 1990:

Consilierii de imagine care analizeaza astazi retrospectiv prestatia contracandidatilor Ion Ratiu si Radu Campeanu sunt incercati de fiori reci pe sira spinarii, cauzat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro