VIDEO Locuri de pe Pamant care te fac sa crezi ca esti pe Marte

VIDEO Locuri de pe Pamant care te fac sa crezi ca esti pe Marte

(...) Mi-am amintit ca de obicei vedeam ceata in Yungay, si dupa ce am pus senzori in mai multe locuri, unde imi amintesc ca nu am vazut ceata sau nori niciodata, am raportat alte patru locuri mult mai aride decat Yungay, acesta, Maria Elena South, fiind intr-adevar cel mai arid loc de pe Pamant, la fel de arid ca Marte, si uimitor, doar la 15 minute de micul oras minier in care m-am nascut", explica specialistul.

acum 55 luni (25 Apr 2018)

Armando Azua-Bustos si-a inceput prelegerea la TEDxVancouver aratandu-le oamenilor cum arata un apus pe Marte.

"Aceasta este o fotografie cu un apus pe Marte facuta de robotul NASA Curiosity Rover in 2013. Marte este o planeta foarte rece, inundata de un inalt nivel de radiatii UV si extrem de uscata. Astrobiologul a observat ca la gura unei pesteri orientata spre Oceanul Pacific a descoperit un nou tip de microalge ce cresteau doar pe panza de paianjen care acoperea intrarea in pestera.

Acele microalgele, continua specialistul, au invatat ca pentru a face fotosinteza pe coasta celui mai uscat desert de pe Pamant, pot folosi panza de paianjen unde gasesc dimineata apa provenita de la ceata. Acesta este capabil sa foloseasca ceata oceanului ca sursa de apa, traind in mod uimitor in fundul pesterii, asa ca s-a adaptat sa traiasca cu mai putin de 0,1% din cantitatea de lumina de care are nevoie o planta obisnuita. Acest tip de descoperiri imi sugereaza ca pe Marte, putem sa gasim chiar viata fotosintetica in pesteri. (...)

Mi-am amintit ca de obicei vedeam ceata in Yungay, si dupa ce am pus senzori in mai multe locuri, unde imi amintesc ca nu am vazut ceata sau nori niciodata, am raportat alte patru locuri mult mai aride decat Yungay, acesta, Maria Elena South, fiind intr-adevar cel mai arid loc de pe Pamant, la fel de arid ca Marte, si uimitor, doar la 15 minute de micul oras minier in care m-am nascut", explica specialistul.

Acesta a gasit si sub pamant microorganisme diferite a caror existenta l-au convins ca locuri atat de aride ca Marte ar putea fi locuite. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro