VIDEO LIVE. Klaus Iohannis, la Bruxelles: Intai trebuie sa stabilim un Guvern, apoi ne apucam si de proiecte. Voi rezolva foarte repede problema Executivului

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, dupa vizita de lucru de la Bruxelles, ca principalele teme discutate in cadrul Consiliului European au fost legate de Aparare, Brexit si sanctiunile impuse Rusiei, in urma conflictului din Crimeea. Intrebat ce perspective are Romania in dosarul Schengen, avand in vedere ca in Olanda nu exista un guvern si in Germania urmeaza sa aiba loc alegeri, seful statului a raspuns: "Nu putem sa scoatem discutia Schengen din contextul european si nu ma astept la un progres acum, inainte de alegerile din Germania si inainte de a avea un guvern in Olanda, dar presedintele Macron s-a aratat foarte deschis".

acum 84 luni (23 Jun 2017)

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, dupa vizita de lucru de la Bruxelles, ca principalele teme discutate in cadrul Consiliului European au fost legate de Aparare, Brexit si sanctiunile impuse Rusiei, in urma conflictului din Crimeea. Iohannis a subliniat ca, in aceasta perioada, trebuie sa "stabilim un Guvern pentru a ne apuca si de proiecte europene". Tot vineri, seful statului s-a intalnit cu omologul sau francez, Emmanuel Macron, pe care l-a invitat in Romania, propunere pe care liderul de la Elysee a si acceptat-o. Apararea europeana, ar fi un subiect de interes pentru opinia publica de acasa.

Doua remarci: s-a vorbit despre un fond de aparare, dar nu vorbim de un fond destinat achizitiei de armameent sau echipamente, ci destinat cecetarii si coordonarii. Sunt chestiuni care nu tin de domeniile de care se ocupa NATO, sunt legate de coordonare si economie, in special industria de parare. Pentru noi, care avem industrie de aparare, fondul e important si vrem sa fim parte a proiectului.

Am discutat la finalul sedintei de ieri despre Brexit. In ansamblu, lucrurile deocamdata suna bine si sper sa avem rezultate destul de concrete pana in toamna pe prima faza de negociere.

Am agreat cu UK ca e nevoie de o aborare secventiala: intai se discuta teme legate de cetateni, bani si Irlanda.

Intrebat care va fi rolul Romaniei in proiectul european pentru aparare, Iohannis a declarat ca "suntem in faza in care incercam saptamana viitoare sa construim un guvern, care va intra apoi in aceasta tematica si sa vina cu proiecte. Eu am cerut guvernelor succesive sa se concentreze pe formule de revigorare a industriei de aparare, cu destul succes, dar mai e mult".

Liderul de la Cotroceni a mai fost intrebat cum va testa majoritatea parlamentara, acesta raspunzand ca "va asculta toate partidele, va trage concluziile si va veni cu o desemnare, iar majoritatea urmeaza a fi testata in Parlament". Voi desemna o persoana si ace... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro