VIDEO Istoria alegerilor prezidentiale. 2004-2009, marile victorii ale lui Traian Basescu

Intre 2000 si 2004, in timpul celui de-al treilea mandat prezidential al lui Ion Iliescu, Romania a fost stapanita in liniste de guvernarea social-democrata, in fruntea careia se afla Adrian Nastase. Afirma ca retragerea din 2004 n-a fost cauzata de probleme grave, ci de aparitia unei epuizari fizice si mentale: "Ajunsesem intr-o stare de saturatie ca pur si simplu nu mai puteam vorbi, nu mai puteam tine un discurs. "Glontul de argint" al lui Traian Basescu a fost in celebra replica adresata lui Adrian Nastase: "Ce blestem o fi pe acest popor de a ajuns sa aleaga intre doi fosti comunisti, intre Nastase si Basescu?". De partea cealalta, Adrian Nastase a avut sloganul "Suntem puternici impreuna" si s-a axat pe realizarile din mandatul de prim-ministru, intre care construirea a 2.000 de sali de sport intr-un timp record si introducerea in scoli a programului "Cornul si laptele". Inaintea primului tur de scrutin a rostit o fraza cu care au rezonat milioane de romani: "Nu pot fi in situatia in care am fost in 2000, cand l-am votat pe Ion Iliescu ca sa scap de Vadim, nu pot fi in situatia din 2004, cand am votat Basescu ca sa scap de Nastase, nu vreau sa votez acum Geoana ca sa scap de Basescu".

acum 71 luni (30 Oct 2014)

Intre 2000 si 2004, in timpul celui de-al treilea mandat prezidential al lui Ion Iliescu, Romania a fost stapanita in liniste de guvernarea social-democrata, in fruntea careia se afla Adrian Nastase.

In aceasta stare de lucruri, alegerile prezidentiale din 2004 se indreptau spre un deznodamant previzibil.

Numai ca pe 2 octombrie 2004, cu mai putin de doua luni inainte de alegeri, Alianta D.A. a organizat o conferinta de presa in care Theodor Stolojan a anuntat ca se retrage din cursa prezidentiala din cauza unor probleme de sanatate, cedandu-i locul lui Traian Basescu. Si au zis ca daca tot o facem, hai s-o facem intr-un fel in care se rezulte o propulsie pentru Traian Basescu. A fost o sceneta de teatru prost, un moment dezgustator din punct de vedere al bunului simt, dar cu mare eficienta la poporul roman. Exista o zona d-asta de Zita, de Veta, in poporul roman, care o sa fie mereu apelabila daca stii sa tragi de ea", afirma Cristian Tudor Popescu.

Stolojan: "Nu cred ca l-as fi invins pe Nastase"

Jurnalistul Ion Cristoiu isi aminteste ca a pufnit in ras cand l-a vazut pe Basescu plangand in acea conferinta de presa: "Eu cred in lacrimile politicienilor, ce Dumnezeu? Circulau tot felul de zvonuri, ca Stolojan e bolnav, ca are cancer, ca se duce sa moara. Pana la urma n-a murit si nici nu ne-a explicat de ce s-a retras atunci".

Theodor Stolojan este, in prezent, europarlamentar si sta destul de bine cu sanatatea. Afirma ca retragerea din 2004 n-a fost cauzata de probleme grave, ci de aparitia unei epuizari fizice si mentale: "Ajunsesem intr-o stare de saturatie ca pur si simplu nu mai puteam vorbi, nu mai puteam tine un discurs.

Stolojan recunoaste, totusi, ca rocada dintre el si Traian Basescu a avut si o logica electorala: "Eu nu cred ca-l invingeam pe Nastase in 2004. La momentul respectiv, Basescu avea sanse mai mari deca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro