VIDEO "Ionel" - documentarul rusesc despre anii de studentie ai lui Ion Iliescu la Moscova. "Tineretea luminoasa" din stalinism si "canibalii americani"

VIDEO

Ion Iliescu, 60 de ani mai tarziu: " La Moscova am inceput sa am indoieli" In cartea autobiografica, "Fragmente de viata si istorie traita", publicata in 2011, Iliescu spune ca, de fapt, chiar in acei ani ai studentiei la Moscova a inceput sa-si dea seama ca e ceva putred in Uniunea Sovietica: "Aveam 20 de ani cand, in 1950, plecam sa-mi continui studiile in hidroenergetica la Institutul Energetic din Moscova - o scoala de prestigiu, recunoscuta pe plan international. Li Peng, viitorul premier al Chinei (primul din stanga), si Ion Iliescu, viitorul presedinte al Romaniei Unica betie a lui Iliescu: "trei stacane de vodca si una de lichior de trandafiri care m-au facut praf " In urma cu doi ani, Ion Iliescu a povestit intr-un interviu pentru "Acasa TV" cum l-au imbatat colegii de camera, in anii studentiei moscovite: "Eram cinci insi in camera si era ziua unuia dintre colegi.

acum 64 luni (6 Dec 2014)

In 1950, Ion Iliescu era un tanar aspirant la meseria de inginer hidrolog. Era genul de persoana care spunea bancuri si era in centrul discutiilor", spune Alexandr Velikanov, coleg de facultate cu fostul presedinte al Romaniei.

Colegii de camera isi amintesc faptul ca Ion Iliescu avea haine deosebite si, cand plecau la intalniri, apelau la garderoba lui "Ionel": "Uneori, el nu avea ce purta pentru ca toate hainele erau imprumutate pe la colegi". Video "Ionel" - documentarul produs de Russia 1 despre studentia lui Ion Iliescu la Moscova

"Fetele erau mai interesate de el decat de noi, ceilalti. Era un baiat interesant, probabil ca tinea si de nationalitate", afirma unul dintre colegii lui Iliescu. Cum studentii straini primeau o bursa de studii mai mare decat rusii, Iliescu era invidiat ca isi putea permite sa manance cate o chifla frantuzeasca in fiecare pauza.

Nina Ilina, una dintre colegele lui Iliescu, isi aminteste ca tanarul Ionel i-a invatat pe studentii sovietici un joc romanesc, naiv si incitant in aceeasi masura: "La una din primele noastre petreceri, dupa ce am dansat si am glumit, el ne-a invatat jocul cu cutia de chibrituri. Unul isi aseza pe nas acel exterior de cutie si trebuia sa il puna pe nasul celui de langa el. Iliescu era admirat si pentru calitatile lui de inotator, asa cum se poate vedea si intr-o fotografie de arhiva prezentata in documentar.

Nina Iliescu, sotia fostului presedinte, a fost, de asemenea, studenta la Moscova in acea perioada. De altfel, cei doi s-au casatorit la finalul celui de-al doilea an de facultate.

Intr-una din vizitele sale oficiale in Rusia, in perioada in care a fost presedintele Romaniei, Ion Iliescu s-a reintalnit cu colegii sai de facultate. Asta a fost, la 20 de ani totul era frumos si bine.

Ion Iliescu in mijlocul colegilor sai de facultate

Ion Iliescu de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro